Европейската футболна асоциация (УЕФА) наказа руският клуб Зенит (Санкт Петербург) с глоба в Размер на 10 хиляди евро и частично затваряне на стадиона за следващия домакински мач от европейските клубни турнири. 

Причината е инцидент от мача от груповата фаза на турнира Лига Европа срещу Вардар (Скопие, БЮР Македония), която се състоя на 23-и ноември на стадиона край река Нева и завърши с победа за домакините с 2:1.

УЕФА приема, че привържениците на Зенит са издигнали на трибуните банер с расистко съдържание и са използвали пиротехника. В наказанието се казва, че секторът, на който е бил издигнат расисткия банер, трябва да бъде затворен, а на трибуните трябва да се постави знаме на УЕФА с надпис Equal Game.

Банерът, който УЕФА приема като неспортсменски, е знаме в подкрепа на осъдения на доживотен затвор лидер на босненските сърби от периода 1992-1995 година Ратко Младич. Присъдата на Младич е заради геноцид срещу мюсюлманското население в анклава Сребреница по време на войната в Босна и Херцеговина.

Това е второ наказание за Зенит по време на тазгодишната кампания в Европа, като предишния път беше заради неспортсменско поведение на феновете по време на мача с Розенборг (Норвегия)./БТА