Носителят на Купата на България по футбол може би ще получи уникален шанс да започне европейското си участие чак на 20 август и да има само един съперник преди групите на новия турнир Лига Европа. Причината е, че актуалният носител на трофея Шахтьор ще играе в Шампионската лига и ще освободи място в схемата на втория по сила турнир.

В обявената вече от УЕФА схема, вторият в българското първенство и носителят на Купата започват от третия предварителен кръг. Европейската централа обаче трябва да я актуализира, с оглед на факта, че Шахтьор няма да играе в този турнир.

Ако от УЕФА процедират като миналата година , то четвъртият предварителен кръг ще се увеличи с един мач и в него ще влязат директно носителите на купите на 16-та и 17 -та страна в ранглистата - в момента това са Швейцария и България.

Официално решение на УЕФА по този казус няма, но обикновено от централата не правят революционни промени в схемите на турнирите. Проблем може да бъде фактът, че тази година състезанието е с нов формат и с ново име. Ако решението обаче, бъде в полза на нашия носител на Купата, то той ще има уникален шанс да започне евроучастието си чак на 20 август и да има само един съперник преди групите. Тогава някои от българските отбори ще съжаляват жестоко, че подцениха турнира за Купата. А утрешният финал ще разтвори широко вратата към Европа.