Виляреал продължава победния си поход в Европа. 18-ият в испанската Ла Лига взе много комфортен аванс за себе си срещу руския гранд Зенит Санкт Петербург и го победи с 3:1 като гост в първия осминфинален мач в Лига Европа.

На "Газпром Арена" по веднъж за испанците се разписаха Висенте Ибора (33'), Жерард Морено (64') и Ману Морланес (71'). Надеждите на руснаците за втория мач запази Сердар Азмун, който вкара единствения гол за Зенит в двубоя (35').

Срещата започна силно за гостите. В 33-ата минута центриране в наказателното поле на Зенит намери Алваро Гонсалес, който свали с глава към Ибора. Вторият бе оставен сам и насочи топката във вратата на Адрий Лунев за 1:0 в полза на своя тим.

Две минути след това обаче грешка при разиграването на испанците в средата на терена позволи на Зенит да открадне топката. Кълбото стигна до играч на домакините на аутлинията, откъде то бе изкарано на дузпата. Робърт Мак опита да стреля, но не намери добре топката, до която се добра Сердар Азмон - той от два метра се възползва от разредената защита на Виляреал и на полупразна врата реализира за 1:1.

9 минути след началото на втората част Виляреал взе аванс за втори път. Пабло Форнаис центрира от левия фланг в наказателното поле, а там Жерард Морено насочи прекрасно с глава във вратата на Зенит.

В 71-ата минута Виляреал сложи точка на спора, след като играчите на Зенит не успяха да изчистят една топка. Пред наказателното поле до кълбото се добра халфът Мануел Морланес, който с мощен шут оформи крайното 3:1.

Реваншът е след седмица на "Естадио Ла Серамика" (14 март).

Зенит Санкт Петербург - Виляреал 1:3

0:1 Висенте Ибора 33'

1:1 Сердар Азмун 35'

1:2 Жерард Морено 64'

1:3 Ману Морланес 71'