Днес бе изтеглен първият в историята жребий за плейофи преди осминафиналите в Лига Европа. Във въпросните пресявки взимат участие 16 отбора, а победителите от двойките ще се класират за осминафиналите на втория по сила европейски клубен турнир. В тези сблъсъци преди осминафиналите непоставени бяха завършилите на трето място в групите си в Шампионската лига, а като поставени влязоха вторите от групите в Лига Европа.

Жребият отреди суперсблъсък още на тази фаза от турнира, противопоставяйки Барселона и третият в Серия А - Наполи. Хегемонът в турнира Севиля пък ще се изправи срещу хърватския колос Динамо Загреб. Бойкият тим на Аталанта ще срещне друг балкански хегемон - гръцкият Олимпиакос. Завършилият трети в група с Ман Сити и ПСЖ тим на РБ Лайпциг ще се изправи в изключително равностоен двубой срещу Реал Сосиедад. Руският шампион Зенит посреща в Петербург летящият високо в Ла Лига Бетис. 

Борусия Дортмунд с Ерлинг Халанд в състава си ще срещне съпротивата на шампиона на Шотландия - Рейнджърс. Сензацията в Шампионска лига - Шериф Тираспол приема Брага. Португалците завършиха втори в група с първенеца на България Лудогорец, сръбския Цървена звезда и датския Мидтиланд. В последната изтеглена двойка "драконите" от Порто излизат срещу "орлите" на Рим - Лацио.

 

Плейофите преди 1/8 финалите в Лига Европа:

Севиля - Динамо Загреб

Аталанта - Олимпиакос

РБ Лайпциг - Реал Сосиедад

Барселона - Наполи

Зенит - Бетис

Борусия Дортмунд - Рейнджърс

Шериф Тираспол - Брага

Порто - Лацио

 


Жребият нямаше как да изправи един срещу друг отбори от една държава. Победителите ще бъдат определени в мачове на разменено гостуване, като поставените тимове(вторите в групите на ЛЕ) ще са домакини в реваншите. Срещите ще се изиграят на 17 и 24 февруари. 

Жребият за осминафиналите в Лига Европа ще бъде изтеглен на 25 февруари, а мачовете от тази фаза ще се състоят на 10 и 17 март.


Поставени отбори:

Бетис (Испания), Спортинг Брага (Португалия), Динамо Загреб (Хърватия), Лацио (Италия), Наполи (Италия), Олимпиакос (Гърция), Рейнджърс (Шотландия), Реал Сосиедад (Испания)

 

Непоставени отбори:

Аталанта (Италия), Барселона (Испания), Борусия Дортмунд (Германия), РБ Лайпциг (Германия), Порто (Португалия), Севиля (Испания), Шериф (Молдова), Зенит (Русия)