Феновете на нидерландския Вилем II Тилбург бяха подложени на обстрел в страната, тъй като организираха голяма сбирка, без да се спазват правилата за социално дистанциране, за да отпразнуват завръщането на отбора си в европейските турнири.

От снимки се вижда, че около 1000 привърженици пеят и танцуват на площад в Тилбург в четвъртък преди квалификационния мач за Лига Европа срещу Глазгоу Рейнджърс (0:4).

Местният кмет Тео Уетеринг заяви, че е издал разрешение за събитието, за да избегне изненадващи събирания, които да има в целия град, но феновете трябва да се държат на подходящо разстояние един от друг, тъй като броят на коронавирусните инфекции в Холандия се увеличава.

"Като ги накараме да гледат мача заедно на площад, щяхме да можем по-добре да ги контролираме и да спазваме правилата. Това беше умишлен избор. Това е първият ни европейски мач от 15 години насам, хората искат да отпразнуват това", каза той пред Радио 1.

И все пак критиците заявиха, че на събитието липсвало какъвто и да е контрол, а феновете са забелязани да танцуват, да радват и да крещят, без да се отдалечават един от друг.

"Ето как изглежда, ако съсипете всичко за всички останали. Ужасен автогол в нашата борба срещу коронавируса", туитва парламентарният лидер на партията на VVD на премиера Марк Руте - Клаас Дайхоф.

Местната болница в Тилбург също изрази съжалението си за партито. "Има всички основания да бъдете нащрек и да спазвате правилата. Това не се случи тук и е много жалко да се види, че това е толкова близо до нашата болница, където персоналът лекува пациенти, които имат вируса", се казва в изявление на болницата.