Новият шампион в Лига Европа - Аталанта, се къпе в слава след триумфа във втория по сила европейски клубен турнир. Клубът от Бергамо не може да се мери с италианските грандове Интер, Милан и Ювентус, но пък има нещо, по което със сигурност ги изпреварва. Приходите от трансфери осигуряват на Аталанта финансов комфорт, за който останалите отбори в Серия А могат само да мечтаят. В основата му е продажбата на играчи, преминали през школата на "Богинята", която се слави като една от най-продуктивните на Апенините. 
 
"Бергамаските" не се колебаят да продадат таланти, които дори не са със статут на звезди в мъжкия отбор. Примерите са Франк Кесие, Деян Кулушевски и Амад Диало.
 
Котдивоарецът Кесие отиде в Милан за 32 млн. евро през лятото на 2019 г. Година по-късно Кулушевски бе продаден на Ювентус за 35 млн. евро. През зимата на 2021-а пък 18-годишният тогава Амад Диало смени Аталанта с Манчестър Юнайтед срещу 21.3 млн. евро.
 
Ами какво да кажем за топ трансферите на "Богинята"?
 
Аржентинецът Кристиан Ромеро бе привлечен от Ювентус за 17 млн. евро  през 2021-а и година по-късно продаден на Тотнъм за 52 млн. 
 
Датчанинът Расмус Хойлунд дойде от австрийския Щурм Грац през 2022 г. за 20 млн. евро, за да бъде трансфериран в Манчестър Юнайтед само след 12 месеца срещу рекордните за Аталанта 73.9 млн.
 
И една важна подробност - от лятото на 2016 г. треньор на Аталанта е Джан Пиеро Гасперини.