Отборът на Валенсия без чужда помощ леко поразвали впечатленията от силното си представяне в последните няколко дни. Момчетата на Марселино Гарсия Торал надиграха ФК Краснодар с 2:1 у дома в първи 1/8-финален мач от Лига Европа. "Лос че " извлече почти максимума от страхотния си старт на мача, преди мотивацията и концентрацията видимо да спаднат. Това позволи на руснаците да се приберят у дома с много ценен гол на чужд терен.

Домакините започнаха мача много мобилизирано и личеше ясното им желание да предрешат интригата още тук. Във втората минута Карлос Солер пое топката в наказателното поле и нанесе хубав шут към долния ляв ъгъл, което доведе до вещо спасяване от вратаря Матвей Сафонов.

В 12-ата руснаците платиха висока цена за първата си атака, при която ангажираха повече ресурси в предни позиции. Франсес Коклен спечели топкат в собствената половина и я подаде към Гамейро. Той моментално пусна вдясно за Родриго Морено, който напредна с добра скорост. Бразилецът с испански паспорт реши да играем сам, кривна към дъгата и оттам нанесе прекрасен диагонален шут – 1:0.

След още 12 минути Валенсия почувства, че си е свършил работата. Антонио Латоре с хубав финт проби отляво и нахлу в наказателното поле, където потърси ниско центриране. Родриго Морено изскочи в перфектния миг, за да се озове очи в очи с вратаря. От 5-6 метра нападателят трудно можеше да сбърка с шута в долния ляв ъгъл – 2:0.

В 30-ата минута Кевин Гамейро отвсякъде беше задължен да се разпише и да убие интригата. Французинът получи перфектното подаване в пеналта и трябваше да завърши атаката от упор, ала явно подцени ситуацията и това даде шанс на Сафонов да спаси.

Оттук нататък Валенсия значително намали темпото и постепенно Краснодар започна да стига до голови шансове. В 36-ата минута вратарят Норберто Нето доста покрещя на бранителите пред себе си, които твърде леко позволиха на Дмитри Стотски да овладее пас и да стреля от границата на наказателното поле. Бразилският страж успя да се намеси.

Отношението на Валенсия през втората част не се промени, дори напротив – на моменти граничеше с абсолютно несериозно. В 52-ата минута домакините имаха късмет, че Сергей Петров, оставен напълно непокрит при ъгъла на вратарското поле, не атакува по най-добрия начин центрирането на Масиел Вандерсон.

Белята за „лос че” се случи в 63-ата минута. Юри Газински опита пас по трева, който търсеше пространството зад гърба на защитата. Бранителите на Валенсия трябваше да се справят далеч по-добре, но те изпуснаха Виктор Клаесон, който напредна към вратата въпреки лепналия се на гърба му Кристиано Пичини. 27-годишният швед запази самообладание и отбеляза с нисък шут в близкия ъгъл – 2:1.

Валенсия направи някакъв опит да търси трети гол, но в играта на „прилепите” нямаше и помен от предишните нива на организация. Нещо повече – с накъсванията на играта гостите успяха да изнервят голяма част от съперниковите играчи, които не успяха да сътворят нещо по-съществено пред вратата на Сафонов в следващия половин час.

Реваншът ще се играе след седмица в Русия – на 14 март.