В петък стана ясно, че Шампионската лига и Лига Европа ще бъдат в изцяло нов формат от сезон 2023/2024. Европейската футболна централа (УЕФА) отдавна реши да промени изцяло начина на провеждане на тези два турнира.

Те вече ще се провеждат с 36 участници и груповата фаза ще се провежда по съвсем различен начин. Вместо досегашните 8 групи с по 4 отбора, ще има една обща група от въпросните 36 отбора, като всеки от участниците ще играе по 8 мача срещу 8 различни съперника (4 като домакин и 4 като гост), вместо досегашните 6 мача срещу 3 съперника. Първите 8 отбора в крайното класиране ще продължат към 1/8-финалите, а тези от 9 до 24 място ще играят елиминации помежду си, за да определят другите 8 тима в следващата фаза.

Всичко това ще наложи промени във футболния календар, като вече груповата фаза няма да свършва през декември, а ще продължава чак до края на месец януари. В Англия вече виждат как това ще доведе до сериозни проблеми и хаос около програмата на местните турнири, пише „Sun“.

Първият кръг в Лига Европа ще съвпадне с третия кръг в Купата на Лигата. След това два от европейските кръгове през декември и януари пък ще се сблъскат с 1/4-финалите и 1/2-финалите в същия турнир. Но това не е всичко, защото финалните кръгове в Европа в края на януари се падат на дата, в която по принцип трябва да се проведе цял междинен кръг във Висшата лига.

Това почти сигурно ще означава, че ще се наложи премахването на преиграванията за ФА Къп, за да се направи място в календара за преместване на мачовете от Купата на Лигата и въпросният кръг в Премиър лийг. Все по-често пък ще се налага на елитните английски отбори да неглижират домашните купи и да залагат в тях на играчи от школата си. В най-лошия вариант дори се споменава, че може да се наложи броят на отборите във Висшата лига да бъде намален от 20 на 18.