В последните дни и месеци неспирно се говори за промяна във формата на най-комерсиалния и велик клубен футболен турнир – Шампионската лига. Големите „фигури” в надпреварата искат незабавна смяна на формата, тъй като финансовите средства, които пристигат в касите на клубовете са крайно недостатъчни. Това обаче е ясно, че би наранило тежко отборите от нашата „черга”. Нов вариант пък се разбра от италианските медии, които пишат, че се работи върху въпроса Шампионската лига да бъде по американски модел.

Потвърждава се, че Шампионската лига ще бъде разпределена на четири групи между осем отбора. Тези 32 тима ще играят плейофи, плейаути, а всички Топ 6 тима от групите ще останат с право да играят в надпреварата в последния сезон, а само четири отбора ще се класират по реда през вътрешните първенства. Другите турнири – Лига Европа, както и Лига Европа 2, ще бъдат представени с по 32 и 64 тима.

Италианските издания пишат, че може да бъдат въведен и географски принцип, както се работи в САЩ – север, юг, запад и изток. Отборите, които се класират от техните региони, ще могат да се съревновават в плейофен формат, за да определят кой заслужава да остане в турнира.

Сезон 2023/24 ще бъде ключов за Серия А, като кампанията ще е последната за клубовете, която ти гарантира сигурни четири места в ШЛ, както още три в Лига Европа по настоящия начин. Същевременно, за да се осъществят тези планове на УЕФА, то европейската футболна централа ще се съветва с ФИФА, която да редуцира паузите за националните отбори до три пъти годишно.

Американските спортни лиги (НБА, НФЛ, НХЛ и др.) се разделят на „конференции” поради огромните  разстояния между отделните клубове.