УЕФА обяви, че ще разследва Челси за расистки скандирания по време на двубоя с унгарския Види от груповата фаза на турнира Лига Европа миналата седмица. Група привърженици на "сините“ са обвинени в неуважително скандиране на песен за феновете на Тотнъм, което съдържа анти-семитски език. През следващия месец ще станат ясни резултатите и евентуалните санкции за провинилите се привърженици на лондончани.

"УЕФА обяви днес, че е упълномощила етичен и дисциплинарна инспектор да проведе разследване във връзка с расистките инциденти, възникнали по време на двубоя от груповата фаза на турнира Лига Европа между Види и Челси, игран на 12 декември в Унгария. Информация относно резултатите от разследването ще бъдат налични в средата на януари“, се казва в изявление на УЕФА.

Челси са изправени пред частично затваряне на стадиона като наказание, ако привържениците бъдат признати за виновни, според правилника на УЕФА.

Точка 14 от дисциплинарните регулации на УЕФА гласи, че ако фенове на отбор проявяват неуважително поведение към човек или група от хора, включително по отношение на цвят на кожата, раса, религия или етнически произход, тогава клубът, който е отговорен, е наказан с минимум частично затваряне на стадиона.

Второ обвинение ще означава, че даденият отбор ще бъде принуден да играе на закрити врати.

Инцидентът в Будапеща се случи само дни, след като четирима фенове на Челси бяха за расистки скандирания спрямо Рахийм Стърлинг.

Лондонският клуб ще приеме у дома Лестър в следващия кръг от английската Висша лига в събота.