Европейската футболна централа УЕФА потвърди влизането в сила на отдавна обявените промени в регулациите на Шампионската лига и Лига Европа, като прибави и някои пресни нововъведения като четвърта смяна при продължения след редовно време и резервна скамейка от 12 души във финалните мачове от двата евротурнира.

От УЕФА обявиха, че промените влизат в сила според плана или иначе казано – от следващия сезон 2018/2019, като ще бъдат част от „новия 3-годишен цикъл” на еволюция.

Според новата квалификационна система четирите най-добри отбора от топ 4 първенствата в Европа – Англия, Германия, Испания и Италия – се класират автоматично в груповата фаза на Шампионската лига. Шампионът в турнира, а също и първенецът в Лига Европа също ще имат запазен място в групите. Директно попадат още първите два отбора от Франция и Русия, а също така шампионите на Португалия, Украйна, Белгия и Турция. Така реално 26 от участниците в този етап през сезон 2018/2019 ще се знаят предварително, а в квалификациите ще се разиграят останалите 6 места.

В Лига Европа се знаеше, че автоматично в групите намират места 17 отбора. За сезон 2018/2019 по два отбора излъчват асоциациите на Испания, Англия, Германия, Италия и Франция, а Русия, Португалия, Украйна, Белгия, Турция, Чехия и Швейцария - по 1.

Всичко това се знаеше предварително, а от УЕФА обясниха, че точно тази първа серия от промени е предизвикала новата, която включва:

- Право на четвърта смяна при продължения след редовно време в елиминационни дуели. Тя важи само за двата периода от по 15 минути и не оказва влияние върху редовните 3 смени.

- Изключително за финала на Шампионската лига, финала на Лига Европа и двубоя за Суперкупата на УЕФА участниците в посочените мачове ще попълват група от по 23-ма състезатели. Това ще позволи присъствието на 12 души по резервните скамейки, вместо 7, както беше досега.

- Промяна в началните часове на мачовете. Плейофните кръгове, срещите от груповата фаза, осмина-, четвърт- и полуфиналите, а също и финалният двубой ще стартират от 22 часа българско време, а не в 21,45 часа. Това се случва с уговорката, че във всеки ден, когато се играят мачове от групова фаза, два мача във вторник и два във сряда ще бъдат с начален час 19,55 часа. Срещите от финалните кръгове в групите ще се играят по едно и също време.
В Лига Европа срещите от груповата фаза до осминафиналите включително ще бъдат разпределени в два часови диапазона - 19,55 часа и 22 часа. От четвъртфиналите нататък срещите ще се играят само от 22 часа, като администрацията на УЕФА си запазва правото за промени, ако те са наложителни.

- Изменения при регистрацията на футболисти. След края на груповата фаза на ШЛ и ЛЕ продължилите напред клубове могат да картотекират до трима нови футболисти без никакви рестрикции, като ще се съблюдават ограничения, наложени от националните федерации и а също и такива при смяна на клубната принадлежност през зимния трансферен прозорец.

- В духа на традицията от Шампионска лига, клуб, който е спечели три пъти поред или най-малко пет пъти Лига Европа има правото да се окичи с емблема за многократен победител, която се поставя върху ръкава на фланелката. Единственият отбор, който през 2018/2019 ще носи символа, ще бъде испанският Севиля, който общо 5 пъти е печелил втория по сила европейски клубен турнир (2006, 2007, 2014, 2015, 2016)