В изключително интригуващ първи четвъртфинал от Лига Европа отборите на РБ Лайпциг и Аталанта не се победиха, завършвайки наравно – 1:1, в източна Германия.

Срещата на „Ред Бул Арена“ видя две попадения, четири греди, страхотни възможности, но двата отбора не успяха да се победят. Луис Муриел откри резултата за бергамаските в 17-ата минута, а Давиде Дзапакоста си наниза автогол в 58-ата за крайния резултат. Реваншът на "Гевис Стейдиъм" е следващия четвъртък, като там ще се отреди полуфиналиста от тази двойка във втория по сила европейски клубен турнир.


Gulliver/GettyImages
41 снимки


В седмата минута звездата на "биковете" Кристофър Нкунку напредна през средата и шутира с левия крак по земя, но Хуан Мусо улови безпроблемно удара, отправен от французина. Натискът на германците се засили, а пет след това Анхелиньо центрира отдясно, но Паломино с глава изчисти топката. Тя попадна у Нкунку, който стреля с левия крак по диагонала, но встрани.

В 13-ата левият халфбек на бергамаските Давиде Дзапакоста шутира от дистанция, но прати топката аут. В 16-ата минута гостите от Италия се израдаваха, след като нападателят Луис Муриел наниза изключителен гол в източна Германия. Стрелецът получи топката отляво и финтира двама бранители на Лайпциг, след което отправи мощен удар с десния крак и не остави никакви шансове на Гулачи - 1:0 за Аталанта.

В следващата си атака гостите от Ботуша бяха много близо до втори гол. Отново Луис Муриел застраши вратата на Гулачи след удар отляво, но прати топката аут. Отговорът на Лайпциг дойде в 24-ата минута, когато отбраната на Аталанта действа некоординирано и топката се озова у Андре Силва. Португалецът шутира, но топката се отби в десния страничен стълб на Мусо. В добавеното време на първата част Марио Пашалич получи с двойно в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, ала топката се отби в десния страничен стълб на вратата, пазена от Гулачи.

РБ Лайпциг Аталанта

източник: sofascore.com

В 58-ата минута пък домакините получиха дузпа, а Андре Силва шутира, но Мусо отрази удара на португалеца. Топката отиде в играч на Лайпциг, който шутира и се видя повторна добра намеса от стража на бергамаските.

Секунди по-късно обаче Давиде Дзапакоста си прати топката във вратата след удар на Вили Орбан – 1:1.

В 64-ата минута Скалавини от гостите се озова на изгодна позиция в наказателното поле, а Фройлер го намери с пас, но той прати топката високо над напречната греда при тази добра възможност. В ответната атака домакините извадиха късмет, след като Коопмайнерс отправи рязък удар с левия крак, но топката за втори път срещна една от гредите на германците.

Устремът на бергамаските обаче поотихна и двата отбора си дадоха голям спор в средата на терена. В 82-ата минута "биковете" развиха добро нападение след стойностен авантаж от съдията. Топката бе доставена отляво към резервата Доминик Собослай, който стреля с глава, но топката срещна напречната греда.

FT / РБ Лайпциг – Аталанта 1:1

0:1 Луис Муриел (17)

1:1 Давиде Дзапакоста (58-автогол)

Рефер: Майкъл Оливър (Англия)

Стадион: „Ред Бул Арена“ (Лайпциг)

Стартовите състави:

РБ Лайпциг: Петер Гулачи – Йоско Гвардиол, Вили Орбан, Лукас Клостерман – Анхелиньо, Кевин Кампъл, Конрад Лаймер, Бенямин Хенрихс – Дани Олмо – Кристофър Нкунку, Андре Силва

Аталанта: Хуан Мусо – Хосе Паломино, Мерих Демирал, Мартен Де Роон – Давиде Дзапакоста, Ремо Фройлер, Теун Коопменайерс, Ханс Хатебур – Марио Пашалич, Матео Песина, Луис Муриел