Севиля се класира на финал в Лига Европа след успех с 2:1 и (3:2 общ резултат) срещу Ювентус. Душан Влахович даде преднина на "бианконерите" в 65-ата минута на срещата. Отговорът на севилци бе бърз, а Сусо върна паритета с невероятен гол в 72-ата минута. 

Редовното време завърши при резултат 1:1, което прати мача в продълженията. Ерик Ламела осъществи обрата в 95-ата минута, а така оформи и крайният резултат. Севиля ще срещне Рома на финала, който е на 31 май на стадион "Пушкаш Арена" в Будапеща.


Gulliver/GettyImages
36 снимки

Домакините започнаха по-добре срещата. Севилци на няколко пъти се опитаха да погледнат по-смело към вратата, пазена от Шчесни. В 7-ата минута Иван Ракитич опита изстрел от границата на пеналтерията, но бе блокиран. Топката стигна до Хесус Навас, но той не успя да изостри положението с добро центриране. В крайна сметка гостите изчистиха, но натискът на Севиля продължи.

В 14-ата минута Николо Фаджоли пробва шут от далечна дистанция, който срещна главата на защитник от Севиля и излезе в корнер. При ъгловият удар пък се стигна до отлична голова възможност за Федерико Гати, който се извиси над всички и стреля с глава. Ясин Боно обаче се намеси отлично, за да спаси севилци.

Десет минути след това дойде и най-чистият шанс за домакините. Лукас Окампос стреля с глава на близка греда, а Шчесни показа невероятен рефлекс, за да избие топката преди тя да премине с целия си обем голлинията. Последва корнер, при който Ел-Несири стреля с глава, но топката бе изчистена от Мануел Локатели.

В 27-ата минута Анхел ди Мария опита да прехвърли Ясин Боно, след като бе изведен. Изпълнението на аржентинеца обаче прелетя над напречната греда. Три минути след това Маркос Акуня нанесе плътен изстрел извън наказателното поле на "бианконерите". Войчех Шчесни обаче се справи и с този удар.

Мойс Кийн успя да се отскубне от защитник на Севиля и нанесе диагонален изстрел по земя, който срещна страничния стълб на вратата в 32-ата минута на срещата. Вратарят на домакините все пак спомогна за това с леко докосване по топката.

Минута по-късно напрежението се прехвърли пред вратата на Шчесни, като Иван Ракитич бе намерен в пеналтерията на севилци и нанесе мощен удар от воле. За щастие на гостите топката мина над вратата. 

Николо Фаджоли бе изкаран на носилка пет минути преди края на първото полувреме след тежък сблъсък. На негово място се повяи Леандро Паредес. 

В 42-ата минута Ювентус стигна до попадение, след като Локатели бе изведен по десния фланг. Той успя да настигне топката и я върна към Адриен Рабио, който бе абсолютно сам. Той не сбърка иростреля врата на Ясин Боно. Радостта на "бианконерите" обаче продължи кратко, тъй като прозвуча сигнал за засада.

Мойс Кийн бе потърсен с дълъг пас в последните секунди на редовното време на първата част, но Ясин Боно излезе напред и улови. В добавеното време Хуан Куадрадо влезе грубо в краката на Браян Хил на ръба на пеналтерията. Футболистът на Ювентус по никакъв начин не игра с топката, а събори противника си. Главният съдия остави играта да продължи, а след няколко минути даде сигнал, че ситуацията се преглежда от ВАР. Все пак дузпа не бе отсъдена, тъй като ВАР съдиите прецениха, че нарушението е извън наказателното поле.

Второто полувреме започна с далечен шут на Маркос Акуня, който обаче профуча встрани от целта. В 49-ата минута пък Адриен Рабио стреля извън пеналтерията след добър индивидуален пробив. Ударът му обаче не притесни стража на Севиля. 

Две минути след това Баде нанесе изстрел с глава при ъглов удар на севилци. Той обаче не затрудни Шчесни. Полякът трябваше да се намесва и в 52-ата минута при нов шут от дистанция на Акуня. 

В 55-ата минута Адриен Рабио получи нов шанс за попадение. Той се оказа в наказателното поле с топка в краката. Французинът обаче отново не успя да преодолее Ясин Боно, тъй като изстрелът му по земя мина до левия страничен стълб на вратата. 

Душан Влахович влезе като резерва в 65-ата минута и само секунди след това се озова в наказателното поле на севилци с топка в краката. Той не сбърка и прати топката покрай мароканския страж на домакините - 1:0 за Ювентус.

Отговорът на Севиля бе бърз. В 72-ата минута, след добра комбинация, Сусо прати истински снаряд покрай Войчех Шчесни, за да възстанови равенството - 1:1. Испанецът също се появи от пейката през второто полувреме.

В 83-ата минута отново Сусо стреля към Шчесни, но полякът се справи. Последва корнер, от който домакините не се възползваха. Севиля все пак продължи с натиска в последните минути на срещата. 

Минута преди края на редовното време стражът на Ювентус трябваше отново да се намесва и то с крак, за да опази вратата си от ново попадение. В 90-ата минути Шчесни отказа и Ел-Несири, който отправи мощен удар с глава.

В 93-ата минута Душан Влахович опита труден удар през човек, който не успя да затрудни Боно. Минута по-късно Киеза излезе на добра стрелкова позиция, но и той не успя да преодолее вратаря на севилци. 

Севиля нанесе своя удар в 95-ата минута, след като Браян Хил намери Ерик Ламела с центриране отляво. Ламела пък стреля с глава и прати топката зад гърба на Войчех Шчесни, за да осъществи обрата в продълженията.

В 110-ата минута Ювентус получи един от малкото шансове да направи нещо по-опасно в атака. Нападението на "бианконерите" обаче завърши с корнер, след който Филип Костич пробва от далечна дистанция, но неговият опит бе блокиран от защитник на домакините. След това Киеза също шутира от дистанция, но не намери целта. 

Пет минути след това Маркос Акуня бе изгонен, след като получи втори жълт картон заради бавене на играта. Така той напусна терена и остави Севиля с човек по-малко.

Севиля Ювентус

източник: Sofascore

FT / Севиля - Ювентус 2:1

0:1 Душан Влахович 65'

1:1 Сусо 72'

2:1 Ерик Ламела 95'

Стартовите състави на двата отбора:

Севиля: 13. Ясин Боно, 6. Неманя Гудел, 10. Иван Ракитич, 15. Юсеф Ен-Несири, 16. Хесус Навас, 19. Маркос Акуня, 20. Фернандо, 21. Оливер Торес, 25. Браян Хил, 44. Лоик Баде, 55. Лукас Окампос 

Треньор: Хосе Луис Мендилибар

Ювентус: 1. Войчех Шчесни, 3. Глейсон Бремер, 5. Мануел Локатели, 6. Данило, 11. Хуан Куадрадо 15. Федерико Гати, 18. Мойс Кийн, 22. Анхел ди Мария, 25. Адриен Рабио, 43. Самуел Илинг-Джуниър, 44. Николо Фаджоли

Старши треньор: Масимилиано Алегри