Спортинг Лисабон успя да поднесе голямата изненада на осминафиналите на Лига Европа, успявайки да отстрани Арсенал насред "Емиратс" след 1:1 в редовното време и 5:3 при дузпите в мач-реванш. Първата среща, която се игра в Португалия, завърши 2:2. Гранит Джака откри резултата в 21-а минута. Резултатът беше изравнен в средата на второто полувреме със сензационен удар на Педро Гонсалвеш от над 50 метра.  Двата тима пропуснаха доста шансове до края на 90-те минути и в продълженията, а при дузпите по-здрави нерви показаха португалците, за да продължат напред. 

56 снимки

Гостите стартираха добре мача и успяха да стигнат до първия шанс в 14-а минута. След добра индивидуална игра от Фернандо Тринчао той успя да навлезе навътре и да стреля, но ударът профуча встрани. 

"Топчиите" успяха да вдигнат оборотите набързо обаче и в 21-а минута откриха резултата. След извеждащ пас към Мартинели, негов удар беше спасен от вратаря Адан, но при добавката Джака отбеляза на полупразна врата за 1:0. 

В 31-а минута Жезус се откри на стрелкова позиция и шутира в близкия ъгъл, но вратарят спаси. 

Гостите успяха да се задържат в мача обаче и сякаш от нищото в 62-а минута Педро Гонсалвеш успя да матира Аарън Рамсдейл от над 50 метра, след като английският страж беше хванат неподготвен. 

Само две минути по-късно стрелецът Паулиньо беше на сантиметри от сензационен пълен обрат за Спортинг, но ударът му с глава мина над вратата на Арсенал. 

Домакините продължиха да са разколебани и в 72-а минута Маркус Едуардс пропусна очи в очи срещу Рамсдейл да изведе Спортинг напред. 

До края на мача и двата потърсиха решителния гол, но паритетът се запази и се стигна до логични продължения. 

Голям шанс дойде в 97-а минута в рамките на продълженията, когато Леандро Тросар беше изведен сам срещу Антонио Адан, но стражът успя да докосне топката, за да я избие в гредата за щастие на гостите.

Натискът на домакините стана свиреп и само брилянтните изяви на Адан и защитниците пред него спясяваха Спортинг. "Орлите" доиграха и поселдните минути от продъжелнията с човек по-малко след червен картон на Угарте. 

При 11-метровите наказателни удари хората на Рубен Аморим не пропуснаха нито веднъж, а за "топчиите" в грешник се превърна Габриел Мартинели, който пропусна. 

Ето и съставите на двата тима:

Арсенал: Рамсдейл, Томиясу, Салиба, Габриел, Зинченко, Нелсън, Жоржиньо, Джака, Виейра, Жезус, Мартинели;

Спортинг Лисабон: Адан, Инасио, Диоманде, Сент Жуст, Райс, Угарте. Гонсалвеш, Есгаьо, Тринчао, Едуардс, Паулиньо;