Реал Сосиедад победи Манчестър Юнайтед с 1:0 в първия си мач от груповата фаза на Лига Европа. Единственото попадение в мача бе дело на Брайс Мендес, който беше точен за испанския тим от бялата точка в 59-та минута.


Guilliver/GettyImages
25 снимки

Манчестър Юнайтед започна силно, контролирайки играта и топката. В 4-та минута дойде добро разиграване между Фред и Каземиро, като вторият прати центриране в наказателното, но Кристиано Роналдо бе изпреварен от вратаря на гостите - Ремиро, който обаче изпусна топката. За щастие на испанците, топката бе изчистена. В 7-та минута отново Фред се изяви като основен плеймейкър за "червените дяволи", но отново хубавата атака на домакините не доведе до нищо.

Реал Сосиедад създаде нещо по-опасно чак в 10-та минута, като едно центриране към централния им нападател - Садик, притесни защитата на Манчестър Юнайтед. Нигериецът обаче не успя да стигне до топката.

Кристиано Роналдо почти се измъкна от защитата на баските, португалецът опита да се освободи с финт, но топката му бе отнета. Така или иначе, останаха големи съмнения за засада в ситуацията. "Червените дяволи" продължиха да опитват, в 22-та минута Еланга направи много хубав пробив, използвайки безкрайната си техника, подаде на Фред, но удара на Фред бе блокиран от защитник на испанците. След това последва корнер, в който Садик от Реал Сосиедад, докосна първи топката с глава, а тя отиде към Хари Магуайьр, но не бе удобна за изстрел. Само две минутки по-късно отново Фред подаде ключово към Кристиан Ериксен, който пък намери Кристиано Роналдо, но португалската звезда на домакините не успя да си овладее топката добре.

Левият фланг на Реал Сосиедад бе най-силното оръжие за възпитаниците на Иманол Алгуасил, това стана ясно в 27-та минута, като от там дойде много хубава атака за гостите, която обаче не доведе до голово положение. В 36-та минута Манчестър Юнайтед дори стигна до попадение, отбелязано от Кристиано Роналдо с удар с глава, след прекрасно балонно центриране. Радостта на домакините обаче не продължи много, тъй като страничния рефер посочи засада. ВАР потвърди това и гола бе отменен.

Умар Садик отново бе главно действащо лице в атаката на Реал Сосиедад, като в 38-та минута той се опита да финтира Далот и да стреля, но бранителя на "червените дяволи" показа хладнокръвие и блокира удара. Последва корнер, който не притесни домакините. Докрая на полувремето нямаше опасности пред двете врати, а отборът на Ерик Тен Хаг продължи да владее топката повече и така да контролира темпото в мача.

На почивката и двата отбора направиха смени, Ерик Тен Хаг се довери на Лисандро Мартинес, който замени Диого Далот и ще си партнира с Лисандро Мартинес. Бруно Фернандеш пък замени Кристиан Ериксен. Реал Сосиедад направи само една смяна като активния през първото полувреме - Умар Садик напусна, а на негово място се появи норвежкият нападател - Александър Сьорльот.

Манчестър Юнайтед отново започна уверено в атака, като още в 48-та минута застраши вратата на испанския тим, по-точно това направи Кристиано Роналдо, който стреля извън наказателното поле, удара му обаче мина малко над горната греда.Реал Сосиедад също не остана назад, а отговори с добра игра в атака. В 53-та минута влезлия от скамейката Сьорльот получи добър шанс да стреля с глава, след като физически се пребори с доста по-дребния Лисандро Мартинес. Ударът на норевжеца мина над напречната греда.

Реал Сосиедад дори изглеждаха като по-опасния отбор в първите десет минути на полувремето. Ново много добро центриране към Сьорльот притесни защитата. Нападателят на испанския тим не успя да вкара, топката излезе в корнер. Изпълнението на корнера доведе до още повече хаос в наказателното на "червените дяволи". След разбъркване, играч на Реал Сосиедад стреля, а удара му бе блокиран от Лисандро Мартинес. В първия момент играта продължи, но тогава се чу съдийски сигнал - дузпа за игра с ръка на Мартинес. ВАР провери ситуацията, която бе съмнителна, тъй като топката първо се удари в коляното на защитника, но дузпата бе потвърдена. С голямата отговорност се нагърби Брайс Мендес, който бе точен от бялата точка и Реал Сосиедад поведе с 1:0.

Антони опита да поведе "червените дяволи" към успеха с прекрасен пробив по фланга в 64-та минута, но това донесе само корнер за домакините. След центрирането, което бе изчистено, последва още една атака, а Бруно Фернандеш центрира по-добре този път, топката кацна на главата на Каземиро, който бе оставен сам на втората греда. Новото попълнение обаче прати топката над вратата.

Реал Сосиедад малко по малко се прибра в своята половина, а Антъни Елана пробва късмета си на два пъти в 67-та минута, след като стреля на два пъти, но и двата му изстрела бяха блокирани. При това феновете на "червените" искаха дузпа за игра с ръка, но претенциите им не бяха уважени. Дори Тен Хаг протестира относно това решение, но игра с ръка нямаше.

Пресата и енергията на Манчестър Юнайтед като че ли започнаха да изчезват малко по малко, докато Сосиедад се опитваха да направят нещо в предни позиции. Сьорльот, който поведе тима към по-офанзивната игра, след като се появи на почивката, и този път се оказа проблем за защитата на "червените дяволи", но неговия пас към Кубо не бе добър и така атаката за испанците приключи безславно.

"Червените дяволи" се спуснаха смело в атака и през 81-та минута Санчо имаше добра възможност, но не успя да я използва. Любопитен момент настъпи, когато в 83-та минута в игра за Манчестър Юнайтед влезае 18-годишният Чарли МакНийл, който прави дебюта си за отбора Маласия напусна терена. Имено Чарли МакНийл намери Фред, който се бе включил на фланга, той прати топка по земята към наказателното поле, до която стигна Кристиано Роналдо, но удара му мина покрай вратата. Минута по-късно в 85-та минута португалецът отново бе на върха на атаката и навлезе в наказателното поле, където бе спрян от защитник на Реал Сосиедат. Седмицата на домакините се стовари на земята и последваха протести за дузпа. Главният съдия бе категоричен като веднага сигнализира на Роналдо да се изправи и че дузпа няма как да има.

Малко преди края на редовното време, в 89-та минута, Бенят Туриентес събори Кристиано Роналдо и получи жълт картон за това, а Манчестър Юнайтед получи добра възможност. Именно португалецът се нагърби с изпълнение на този пряк свободен удар, но стреля право в стената, след това опита и центриране, но това не заплаши вратата на Реал Сосиедад. Каземиро също си опита късмета в първата от три добавени минути на мача, но удара му беше прекалено лек, за да притесни Ремиро, който се намеси без проблеми.

FT / МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - РЕАЛ СОСИЕДАД 0:1

0:1 Брайс Мендес (дузпа) 59'

Ето и съставите на двата отбора:

Манчестър Юнайтед: 1. Давид Де Хеа, 20. Диого Далот, 5. Хари Магуайър, 2. Линдельоф, 12. Тирел Мласия, 17. Фред, 18. Каземиро, 14. Кристиан Ериксен, 21. Антони, 7. Кристиано Роналдо, 36. Еланга

Старши треньор: Ерик Тен Хаг

Реал Сосиедад: 1. Ремиро, 12. Муньос, 23. Пачеко, 6. Елустондо, 18. Горосабел, 23. Брайс Мендес, 3. Зубименди, 8. Микел Мерино, 14. Такефуса Кубо, 25. Умар Седик, 21. Давид Силва

Старши треньор: Иманол Алгуасил

Стадион: Олд Трафорд

Главен съдия: Марко ди Бело (Италия)