Победителят в Шампионската лига Реал Мадрид е клубът, който е генерирал най-големи приходи от наградните фондове в европейски клубни турнири през миналия сезон. Това съобщи в сряда УЕФА.

"Кралския клуб" е получил 133,7 милиона от УЕФА, като основната част от тези приходи са свързани с участието на тима в груповата фаза на Шампионската лига, постигнатите победи, както и най-голям дял от телевизионните права в Испания. По-малка част от сумата е в перото "исторически принос" към турнирите на УЕФА.

Gulliver/GettyImages
95 снимки

Съперникът на Реал във финалния мач - Ливърпул, е втори в тази класация с приходи от 120 милиона евро, а само още два клуба са преминали границата от 100 милиона евро. Това са Байерн Мюнхен, който е заработил 110 милиона, и Манчестър Сити с милион по-малко.

От УЕФА се похвалиха, че са раздали общо над 2 милиарда евро в наградни фондове през сезон 2021/22.

Средно участниците в груповата фаза на Шампионската лига са спечелили по 61,8 милиона евро, като най-малко пари е получил шампионът на Молдова Шериф. Тимът от Тираспол е добавил само 23,7 милиона евро, макар да успя да запише победа в групите над Реал Мадрид.

Победителят в Лига Европа Айнтрахт Франкфурт е прибрал 38 милиона евро, а другият финалист в турнира - Рейнджърс, е получил 20,7 милиона евро.

За първото издание на Лигата на конференциите, третият по сила турнир в Европа, УЕФА е дала 235 милиона евро в наградни фондове, като най-голяма сума - 19,2 милиона евро, е взел тимът на Рома, който спечели отличието.

 

БТА / Автор: Георги Крумов