Румънският международен съдия по футбол Ищван Ковач е в центъра на голям скандал във Франция, след като местния Олимпик (Марсилия) подаде жалба до УЕФА с искане да бъде сменен от мача утре в Лига Европа между този френски тим и испанския Виляреал.

Първата среща между двата тима на край Лазурния бряг завърши 4:0 за марсилци и въпреки че изглеждат с единия крак на четвъртфинал, те не искат Ковач да ръководи реванша на Естадио де ла Керамика. Жалба с такова искане е абсолютен прецедент в УЕФА, още повече когато се касае за среща от осминафинал в Лига Европа.

Това е първи мач за румънския съдия в европейските купи след Интер (Милано) – Атлетико (Мадрид) от осминафиналите на Шампионската лига, завършил 1:0 нa 20-и февруари.

Френският всекидневник "Екип" разкри, че служителите на Марсилия са много разстроени от това назначение. Недоволството им е толкова голямо, че те се обърнали официално към УЕФА. Причината е представянето на 39-годишния румънец в мача Панатинайкос (Гърция) – Марсилия в третия кръг на квалификациите за Шампионската лига, който се игра на 9-и август. Техните претенции са, че е показал два твърде пресилени жълти картона на Джофри Кондогбия и в резултат на това го е изгонил в 65-ата минута. И така е способствал за тяхното отпадане по пътя към групите на Шампионската лига. Панатинайкос спечели с 1:0 първата среща, на реванша падна с 1:2, но при дузпите отстрани французите.
Няма информация Съдийската комисия да се е събирала за да прегледа протеста на Олимпик (Марсилия), но в румънските медии са категорични, че УЕФА няма да обърне внимание.
Ковач няма да е сам на терена. Ще му помагат асистентите Василе Маринеску и Овидиу Артене, четвърти съдия е Андрей Чивулете. Други двама негови сънародници ще бъдат в стаята за ВАР – Кътълин Ора и Орациу Фесник.

Въпросният румънски арбитър си върви постоянно със скандалите, а българската публика го помни с фрапантната грешка на мача от Лигата на Конференциите между Левски и Хамрун Спартанс (Малта)  през 2022-а година. Тогава той допусна играч на малтийците да се намира на поне 4-5 метра в половината на Левски при подновяването на играта. А само 30 секунди въпросният футболист асистира за гола на гостите, станал причина и за по-късното елиминиране на сините.

Нито един скандал обаче не е причина УЕФА да свали доверието от него и той не само е в категория Елит на централата, но и получава мачове с висок рейтинг. През 2023-а година беше назначен от евроцентралата за четвърти съдия на финала в Шампионската лига между Манчестър Сити и Интер (Милано)