Наполи победи Гранада с 2:1 в 1/16-финален реванш в Лига Европа, но отпадна на тази фаза от турнира, след като в първата среща испанският тим спечели с 2:0. Още в 3-ата минута Пьотр Желински даде аванс на домакините, но Анхел Монторо (25) възстанови равенството с глава. В началото на второто полувреме Фабиан Руис (59) отново изведе "партенопеите" напред в резултата, но до повече попадения не се стигна и Гранада се класира на исторически 1/8-финал в дебютния си сезон в евротурнирите.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

"Партенопеите" стартираха отлично срещата. В 3-ата минута Тимуе Бакайоко се възползва от грешка на гостите в центъра и подаде към Пьотр Желински. Полякът напредна и с прецизен удар в долния десен ъгъл откри резултата.

В следващите минути възпитаниците на Диего Мартинес пренесоха играта в по-предни позиции, но вратата на Алекс Мерет не бе застрашена. Двата тима продължиха да действат на високи обороти, но действията на терена предимно се развиваха в централната част на терена, което не водеше до опасности пред една от двете врати.

Гранада успя да притисне "партенопеите" и принуди възпитаниците на Дженаро Гатузо да се приберат дълбоко в собствената си половина.

В 25-ата минута гостите възстановиха равенството. Димитри Фолке проби отдясно и центрира в наказателното поле, където Анхел Монторо остана непокрит и с глава реализира в левия ъгъл. Това означаваше, че на Наполи са му необходими три попадения, за да отстрани испанския тим.

Гранада продължи да действа по-добре, докато "партенопеите" не успяваха да притиснат съперника си.

В 35-ата минута Лоренцо Инсиние нанесе великолепен изстрел от пряк свободен удар, но топката се спря в напречната греда и не влетя в мрежата на Руи Силва. В следващите минути домакините притиснаха съперника си, но в края на полувремето прехвърчаха искри между футболистите и често играта бе накъсвана след нарушения.

Дълбоко в добавеното време на първото полувреме Лоренцо Инсиние центрира от фаул в наказателното поле, където на задната греда Никола Максимович стреля от въздуха, но много неточно. Гранада отговори в следващата атака, когато Кенеди и Молина комбинираха отлично, след което последният нанесе изстрел, който попадна в ръцете на Алекс Мерет.

В началото на второто полувреме Наполи имаше отлична възможност отново да излязат напред в резултата. Матео Политано подаде хитро към Елиф Елмас, който се озова сам срещу Руи Силва, но халфът стреля в тялото на вратаря.

В 59-ата минута домакините все пак стигнаха до ново попълнение. Лоренцо Инсиние изведе Фабиан Руис в наказателното поле, след което испанецът хладнокръвно реализира в долния ляв ъгъл.

Треньорът на Наполи Дженаро Гатузо включи в игра Дрийс Мертенс, което раздвижи домакните в предни позиции. "Партенопеите" притиснаха съперника си и в 68-ата минута Джовани Ди Лоренцо центрира в наказателното поле, където белгиецът стреля с глава, но покрай вратата.

Малко по-късно Фабиан Руис, а след това и Пьотр Желински не намериха целта, стреляйки от дистанция. Домакините успяха да притиснат Гранада, но в 80-ата минута Алекс Мерет трябваше да се намеси решително след опасно изпълнение на ъглов удар.

В 86-ата минута Лоренцо Инсиние стреля опасно от дистанция, но Руи Силва изби решително в ъглов удар. В добавеното време на двубоя вратарят на Гранада се намеси великолепно след изстрел с глава на Файзи Голам, а след това Пьотр Желински стреля покрай десния страничен стълб. До края на двубоя гостите успяха да не допуснат повече опасности пред вратата си и продължават напред в надпреварата.

НАПОЛИ - ГРАНАДА 2:1

1:0 Желински 3'

1:1 Монторо 25'

2:1 Руис 59'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

НАПОЛИ: Алекс Мерет, Амир Рахмани, Калиду Кулибали, Никола Максимович, Джовани Ди Лоренцо, Фабиан Руис, Тимуе Бакайоко, Елиф Елмас, Пьотр Желински, Лоренцо Инсиние, Матео Политано

Треньор: Дженаро Гатузо

ГРАНАДА: Руи Силва, Димитри Фолке, Херман Санчес , Домингос Дуарте, Карлос Нева, Анхел Монторо, Ян Брайс, Антонио Пуертас, Максим Гоналон, Кенеди, Хорхе Молина

Треньор: Диего Мартинес

Гл. съдия: Даниел Зиберт (Гер)

Стадион: „Диего Армандо Марадона“, Неапол