Спортинг Лисабон и Арсенал не се победиха в първи осминафинален мач в Лига Европа. Срещата на "Жозе Алваладе" завърши 2:2, а развръзката остана за след седмица в Лондон. Гостите излязоха напред в резултата в 22-ата минута след гол на Уилям Салиба. В 35-ата минута Гонсало Инасио изравни. Десет минути след почивката Паулиньо направи пълен обрат, а в 62-ата минута Хидемаса Морита си вкара автогол за крайното 2:2. 

Двата отбора изиграха интересен мач, в който имаха по още няколко изгодни положения за гол. Домакините пък имаха сериозни претенции за нарушения и при двата гола на "топчиите", но те не бяха удовлетворение от главния рефер Тобиас Щилер. 

БГНЕС
23 снимки


Първата отлична възможност за гол се откри през домакините. Педро Гонсалвеш проби отляво, навлезе в наказателното поле и отправи опасен удар, който обаче премина покрай вратата. В 22-ата минута "топчиите" излязоха напред в резултата. Фабио Виейра центрира от корнер, а в наказателното поле Уилям Салиба се извиси над всички и вкара с глава за 0:1. Домакините имаха претенции за нарушение в атака, които обаче не бяха взети под внимание. 

В 24-ата минута Арсенал получи право да изпълни пряк свободен удар пред наказателното поле. Зад топката застана Олександър Зинченко, чийто първи шут срещна стената, а при добавката Антонио Адан спаси. В 34-ата минута защитникът Гонсало Инасио отправи коварен удар от границата на наказателното поле, който Мат Търнър изби в корнер. След неговото изпълнение Инасио с глава се възползва от грешка на американския страж и от вратарското поле вкара за 1:1. 

В 39-ата минута Маркъс Едуардс потърси близкия долен ъгъл от границата на наказателното поле, но Търнър успя да избие в корнер. Малко след това Гранит Джака отправи удар с глава след центриране отдясно, а Адан успя да избие, след което топката срещна и гредата. 

Втората част започна силно за "лъвовете". В 47-ата минута Тринкао се справи с няколко футболисти отляво и центрира остро, а Търнър изби. Топката обаче се озова в Хидемаса Морита, който отправи удар от движение, но право в ръцете на американския вратар на гостите. Минута по-късно Зинченко изведе Мартинели отляво в наказателното поле. Бразилецът опита прехвърлящ удар, но Адан изби в корнер. Секунди по-късно шут на Виейри профуча покрай вратата. 

Спортинг направи пълен обрат в 55-ата минута. Едуардс проби отдясно и плъзна топката към Педро Гонсалвеш. Халфът отправи удар от малък ъгъл, който вратарят изби, но кълбото се озова в Паулиньо, а той от 2-3 метра вкара за празна врата за 2:1. 

В 59-ата минута Мартинели се устреми с топка в крака през центъра, справи се с няколко защитници и се озова сам срещу Адан. Бразилецът преодоля и него, но направи едно излишно движение, с което позволи на Джеремая Сейнт Джуст с шпагат да му избие топката. Две минути по-късно Паулиньо се озова сам срещу Търнър след грешка в отбраната на гостите, но нападателят шутира над вратата. 

В 62-ата минута Арсенал с голяма доза късмет стигна до изравнителен гол. Букайо Сака отне топката от Морита в центъра, като в ситуацията останаха съмнения за нарушение на англичанина. Топката стигна до Гранит Джака, който опита пас в наказателното поле, но кълбото срещна тялото на Морита и се озова в долния десен ъгъл на Адан за 2:2. 

В 78-ата минута шут на Усман Диоманде от около 15 метра мина опасно покрай страничния стълб на гостите. Десет минути по-късно удар на Сака от далечна дистанция не затрудни Адан. 


Спортинг Лисабон - Арсенал 2:2

0:1 Уилям Салиба (22)

1:1 Гонсало Инасио (35)

2:1 Паулиньо (55)

2:2 Хидемаса Морита (62-автогол)

Спортинг: Адан, Сент Жуст, Коатес, Инасио, Матеус, Есгайо, Морита, Гонсалвеш, Тринкао, Едуардс, Паулиньо

Арсенал: Търнър, Уайт, Салиба, Кивиор, Нелсън, Зинченко, Жоржиньо, Джака, Сака, Виейра, Мартинели