Отборите на Астън Вила и Ливърпул сътвориха истинско голово шоу в последен мач от 37-ия кръг на Висшата лига. Двата тима не успяха да излъчат победител в сблъсъка си на „Вила Парк”, но предложиха куп емоции на феновете по трибуните и малкия екран.

Мачът в Бирмингам завърши при резултат 3:3, като две от попаденията на домакините дойдоха в последните пет минути на срещата.

Равенството приближи още повече тима на Унай Емери до директно класиране за груповата фаза на Шампионска лига. При така стеклите се обстоятелства преследвачът за четвъртата позиция в крайното класиране тим на Тотнъм има нужда от две задължителни победи до края, като следващият мач на „шпорите” е във вторник срещи Манчестър Сити, който пък търси задължителна победа, за да си гарантира титлата в Англия.

Двубоят на „Вила Парк” бе последното гостуване на Юрген Клоп във Висшата лига.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Двубоят на „Вила Парк” започна по кошмарен начин за домакините. Футболистите на Унай Емери допуснаха попадение във вратата си още във втората минута,а основната вина за това бе на вратаря на Вила Емилиано Мартинес. Още при първата атака на гостите, Харви Елиът получи на десния фланг и се понесе по крилото. След като стигна почти до аутлинията, атакуващият играч на „червените” центрира остро в пеналта, където топката рикошира леко в тялото на Пау Торес, но достатъчно да залъже стража на домакините.Мартинес не успя да улови топката, която среща гърдите му, а след това влезе в мрежата.

Футболистите на Юрген Клоп опитаха да се възползват от първоначалния шок и бързо потърсиха втори гол.

Мохамед Салах и Коди Гакпо имаха добри възможности да направят това, като при изстрела на нидерландеца топката срещна страничния стълб. Впоследствие обаче бе отсъдена засада.

Постепенно домакините успяха да е окопитят и на свой ред да погледнат по-сериозно към вратата на своя съперник. Още при първата си по-сериозна атака към Алисон Бекер, тимът на Унай Емери стигна до изравнителния гол. Огромна заслуга за него имаше Оли Уоткинс, който проби мощно отляво, преодоля бранител на гостите и намери непокрития Юри Тилеманс около точката на дузпата. Звездата на домакините не чакаше втора покана и с мощен шут през купа от играчи прати коженото кълбо в мрежата за 1:1. Изравнителния гол за Вила дойде в 12-ата минута.

Двата тима продължиха да играят много открито и да създават добри положения пред противниковите врати.

В 23-ата минута Ливърпул отново успя да излезе напред в резултата след нова колеблива игра в отбрана от страна на Вила. Луис Диас намери Джо Гомес отляво, бранителят пое и центрира прострелно по земя. Маринес докосна топката, която обаче попадна на пътя на Коди Гакпо, който от два метра нямаше как да сгреши. Ситуацията бе дълго разглеждана за евентуална засада, но в крайна сметка такава не бе маркирана и Ливърпул отново поведе в резултата.

До почивката домакините пропуснаха уникален шанс отново да изравнят. След центриране на Бейли отдясно, двама играчи на домакините се разминаха с топката на метър от голлинията.

Втората част също предложи много емоции. Веднага след почивката гостите успяха да увеличат преднината си, а в голмайстор за Ливърпул се превърна Джарел Куанса.  Централният защитник се разписа с глава в 48-ата минута, за да направи резултата 3:1 в полза на „червените”.

Тимът на Юрген Клоп получи правото да изпълни своден удар на удобна позиция пред наказателното поле на бирмингамци. Зад топката застана Харви Елиът, който центрира към далечната греда.

Куанса се измъкна от засадата и се извиси над всички, стреляйки с глава към далечния ъгъл на вратата. Преди да се озове в мрежата, топката срещна десния страничен стълб.

В следващите минути двата тима си размениха по още един гол, но и двете попадения бяха отменени заради засади.

Пет минути преди края на редовното време Астън Вила върна интригата в срещата, отбелязвайки втори гол Джон Дуран се възползва от безобразна грешка при изнасянето на топката от страна на гостите. Фатално сбърка Алексис Мак Алистър, който позволи на Дуран да му отнеме и да стреля от границата на наказателното поле.

За да бъде драмата пълна, три минути по-късно, отново Дуран се оказа на правилното място, за да вкара щастливо попадение за крайното 3:3. Муса Диаби пробва пас към Дуаран, но хвана нападателя в крачка. Въпреки това обаче, Дуран успя да удари топката с коляно и да заблуди Алисон на вратата на „червените”, който бе тръгнал в другия ъгъл.

FT АСТЪН ВИЛА – ЛИВЪРПУЛ 3:3

0:1 Мартинес 1' (авт), 1:1 Тилеманс 12', 1:2 Гакпо 23', 1:3 Куанса 48', 2:3 Дуран 85'

Висша лига, 37 кръг

Стадион: „Вила Парк”

Астън Вила: 1 Мартинес, 4 Конса, 3 Карлос, 14 Торес, 12 Дин, 8 Телеманс, 8 Диас, 31 Бейли, 7 Макгин, 19 Диаби, 11 Уоткинс

Мениджър: Унай Емери

Ливърпул: 1 Алисон, 66 Александър-Арнолд, 78 Куанса, 4 Ван Дайк, 2 Гомес, 19 Елиът, 3 Ендо, 10 Мак Алистър, 11 Салах, 7 Луис Диас, 18 Гакпо

Мениджър: Юрген Клоп