Рома победи Фейенорд с 4:1 след продължения в мач реванш от четвъртфиналната фаза на Лига Европа. Двубоят в редовното време завърши 2:1 за "вълците", но в продълженията италианският тим не остави шансове на съперника си. Голът за нидерландския тим бе дело на Игор Пайшао, а за Рома точни бяха Леонардо Спинацола, Пауло Дибала, Стефан Ел Шарауи и Лоренцо Пелегрини. В добавеното време на второто продължение Сантяго Томас Хименес бе изгоненен с директен червен картон. "Вълците" бяха на крачка от отпадането, преди в 89-а минута Пауло Дибала да изпрати мача в продължения. Рома ще се изправи срещу Байер Леверкузен на полуфиналите в Лига Европа.

Първият шанс се откри пред Рома още в 3-а минута, след като "вълците" направиха страхотна контраатака, при която Андреа Белоти отклони към Лоренцо Пелегрини, а последният стреля в близкия ъгъл, но стражът на Фейенорд бе на добра позиция и изби в корнер. Само три минути по-късно Браян Кристанте получи на точката на дузпата и опита веднага удар от движения с левия крак, който премина на сантиметри от десния страничен стълб на Бейлоу.

52 снимки

В 12-а минута Алиреза Яханбакш центрира в наказателното поле, а след това Себастиан Шимански стреля, без да се замисли, но Руи Патрисио демонстрира феноменален рефлекс и успя да спаси. Пет минути по-късно Хартман опита изключително силен удар от разстояние, който профуча встрани от левия страничен стълб на Рома.

В 31-а минута Ел Шарауи, който се появи принудително на терена, бе изведен сам срещу вратаря, като нападателят стреля с левия крак, но от близка дистанция, топката профуча над напречната греда на Фейенорд. Пет минути преди края на редовното време за първата част Лоренцо Пелегрини опита изстрел от пряк свободен удар, който не затрудни стража на Фейенорд.

В първата минута на добавеното време за първата част Шимански отправи мощен удар от дистанция, а Патрисио със сетни сили изби в корнер. Това бе и всичко по-интересно за първото полувреме.

Секунди не бяха изминали от началото на втората част, когато Лоренцо Пелегрини достигна до хубаво подаване в наказателното поле и нанесе удар, който нацели дясната греда. Късмет за Фейенорд! В 60-а минута след изпълнение на тъч от "вълците" се стигна до разбъркване в наказателното поле на Фейенорд, а Леонардо Спинацола се ориентира чудесно и нанесе техничен футболист, който премина през купа от футболисти и влетя във вратата на гостите - 1:0 за Рома.

Рома успя да удвои резултата в 78-а минута, след като Браян Кристанте отбеляза по чудесен начин. Попадението обаче бе разгледано и съдиите решиха, че има фал в атака, поради което голът бе отменен. Секунди по-късно Рома допусна груба грешка в защита, при която Игор Пайшао намери пространство в наказателното поле и отблизо стреля мощно и неспасяемо с глава, в средата на мрежата. Чудесният пас бе дело на Шимански - 1:1.

Само минута преди края на редовното време Пауло Дибала получи прецизно подаване в наказателното поле от Лоренцо Пелегрини и преодоля вратаря с брилянтен удар в горния десен ъгъл - 2:1 за Рома. В 95-а минута аржентинският нападател на Рома връхлетя върху топката в наказателното поле и отправи техничен удар с левия крак. Опитът му бе страхотен, но Бейлоу изби топката до гредата. Това бе последният шанс за редовното време и последваха продължения.

В седмата минута на първото продължение Пауло Дибала шутира бомбено от разстояние след добро подаване. Топката летеше към левия ъгъл на вратата, но беше спряна от Джъстин Бейлоу и промяна в резултата нямаше. Такава обаче се случи четири минути по-късно, след като Тами Ейбрахам даде чудесен пас към Ел Шарауи, който в запази хладнокръвие, за да отбележи ниско в средата на мрежата - 3:1 за Рома. Това бе и всичко по-интересно през първото продължение.

В 109-а минута Лоренцо Пелегрини изстреля отскочила топка, попаднала при него в наказателното поле, във вътрешната страна на лявата греда, а резултатът стана 4:1 в полза на вълците. Попадението бе разгледано поради засада, но такава нямаше и голът бе зачетен. В 120-а минута Томас Хименес влезе много грубо в краката на Манчини и след преглед с ВАР, той бе изгонен с директен червен картон.

 


Рома загуби първия мач в Нидерландия с 0:1 като сега тимът на Жозе Моуриньо се нуждае от победа с минимум два гола разлика, за да елиминира своя съперник в редовното време. "Вълците" се намират в чудесна домакинска форма, като в последните си 12 мача като домакини във всички турнири имат едва две поражения. В последните си осем от девет мача пред собствена публика във всички състезания Рома не е допускал попадение във вратата си.

Фейенорд ще се надява да не губи мача на "Олимпико", за да успее да поднесе изненадата, остранявайки именития си съперник. Нидерландският тим се радва на чудесна форма като гост, като последното поражение на тима във всички турнири датира от октомври месец. Фейенорд е отбор, който обича атакуващия футбол, но в този мач ще трябва да се осланя и на добрата си защита.

Стартови състави: 

Рома: 1. Руи Патрисио, 59. Никола Залевски, 6. Крис Смолинг, 14. Диего Йоренте, 23. Джанлука Манчини, 37. Леонардо Спинацола, 4. Браян Кристанте, 8. Неманя Матич, 25. Жоржиньо Вайналдум, 7. Лоренцо Пелегрини, 11. Андреа Белоти

Треньор: Жозе Моуриньо

Фейенорд: 1. Джъстин Бейлоу, 5. Куилиндши Хартман, 18. Гернот Траунер, 33. Давид Ханцко, 4. Лутсхарел Геертрюда, 10. Оркун Кьокджю, 20. Матс Вифер, 17. Себастиан Шимански, 26. Усама Идриси, 7. Алиреза Яханбакш, 29. Сантяго Томас Хименес

Треньор: Арне Слот