Манчестър Юнайтед не успя да спечели първия си мач след отстраняването на Кристиано Роналдо от първия отбор, но при равенството 1:1 срещу Челси през уикенда си пролича, че "червените дяволи" изглеждат далеч по-добре на терена без португалската суперзвезда. Това пише Ричард Мартин от агенция "Ройтерс" броени дни след инцидента, при който Роналдо напусна скамейката преди края на мач с Тотнъм.

Въпреки че отборът на Ерик тен Хаг спечели точка едва в четвъртата минута на добавеното време, Юнайтед бе доминиращ в големи части от мача и изглеждаше далеч по-компактен без петкратния носител на "Златната топка". В момента той тренира сам заради решение на мениджъра.

Gulliver/GettyImages
99 снимки

Юнайтед игра най-впечатляващо при победите над Ливърпул, Арсенал и Тотнъм, а в тези двубои Роналдо бе на терена всичко на всичко 36 минути, посочва Мартин. Единственият решаващ момент до през новия сезон, свързан с португалеца, е победният му гол при 2:1 срещу Евертън. Тогава той игра на мястото на контузения Антони Марсиал и заби седемстотното попадение в кариерата си.

Моментите на доминиращ футбол от Роналдо обаче изглежда стават все по-редки. Дори в Лига Европа, където той бе титуляр във всички четири мача срещу съперници от доста по-ниска класа като Шериф Тираспол и Омония Никозия, той има само един гол, вкаран от дузпа. Иначе португалецът бе водещ реализатор на отбора миналата година с 18 от 58 отборни попадения във Висшата лига. Той направи това след грандиозен трансфер от Юве, който го върна на "Олд Трафорд" 12 години след напускането в посока Мадрид.

БГНЕС / BGNES
54 снимки

Именно през миналия сезон обаче Юнайтед допусна няколко унизителни поражения като 0:5 у дома срещу Ливърпул и 1:4 срещу Уотфорд, а отборът завърши едва шести в първенството. В сезона преди той да пристигне на "Олд Трафорд", Юнайтед бе втори със 73 попадения.

Предшествениците на Тен Хаг - Оле Гунар Солскяер и Ралф Рангник нямаха авторитета да вадят Роналдо от състава, но нидерландецът е безмилостен и ръководството на Юнайтед е пред сериозна дилема за бъдещето. Клубът не получи сериозни оферти през лятото и въпреки че такива може да има през януари, най-сигурният начин двете страни да се разделят изглежда прекратяване на договора. Според някои медии в страната това ще струва на гранда от Манчестър около 10 милиона лири.

52 снимки

Аргументите Роналдо да остане също са важни, тъй като в момента Юнайтед не разполага с достатъчно нападатели, за да се бори на четири фронта. Марсиал често е в лазарета, Маркъс Рашфорд прави твърде много пропуски напоследък, а Джейдън Санчо все още не успява да оправдае напълно трансфера си. Ако Юнайтед иска прецедент и съвет, те лесно могат да вземат пример от Арсенал. Лондончаните поеха финансов удар от раздялата с Пиер-Емерик Обамеянг през януари, след като нападателят се провали дисциплинарно и Микел Артета спря да го използва.

Артета, който изгони и Месут Йозил преди изтичането на договора на плеймейкъра, вече е лидер във Висшата лига с Арсенал и от отбора лъхат самочувствие и сплотеност. Без Роналдо, в Юнайтед се виждат наченки на същото и вече е почти ясно, че за да достигне потенциала си, този отбор трябва да застане зад мениджъра си, а не зад португалеца.