Отборът на Ливърпул стартира успешно кампанията си в Лига Европа, побеждавайки австрийския ЛАСК Линц с 3:1 като гост. Срещата на стадион „Райфайзен арена” не започна никак добре за „мърсисайдци”, но все пак класата си каза думата и тимът на Юрген Клоп съумя да направи обрат и да запише първи три точки в група Е.

Точни за „червените” бяха Дарвин Нунес, Луис Диас и Мохамед Салах, които се разписаха след почивката. Резултатът бе открит от Флориан Флекер през първата част.

Клоп направи цели единадесет промени в състава си за мача в сравнение с последния двубой срещу Уулвърхемптън в Англия, но това не се оказа от решаващо значение за крайния изход на срещата.

Gulliver/GettyImages
25 снимки

В първите минути на мача Ливърпул прие играта в своята половина, давайки инициативата на домакините. Футболистите на ЛИНЦ стигнаха до ъглов удар още във втората минута на срещата, но той не донесе опасност за стража на „червените”, които в днешния ден играха за първи път със своя трети екип в лилав цвят.

В 13-ата минута домакините организираха многоходова атака, при която топката бе центрирана в наказателното поле отляво, тя попадна в Жул, който овладя, обърна се и стреля, но топката бе блокирана от Ван Дайк и излезе в корнер.

Ъгловият удар бе изпълнен заучено, а това хвана неподготвена отбраната на „Червените”. Хорват центрира около далечния ъгъл на наказателното поле, където Флориан Флекер бе оставен абсолютно сам. Играчът на домакините спря с едно докосване и веднага стреля по диагонала, неоставяйки никакви шансове на Келехър за 1:0.

Ливърпул отговори с хубава атака и изстрел на Дарвин Нунес. Харви Елиът центрира в наказателното поле, където Нунес надскочи всички и стреля с глава, но неточно.

Последва сериозен пропуск на Ван Дайк, който бе оставен непокрит след центриране от корнер, но бранителят не успя да стреля добре и вратарят спаси, а след това защитник изчисти в нов ъглов удар.

В началото на второто полувреме Ливърпул се опита да упражни териториален натиск и бе тимът, който владееше топката в по-големи периоди от мача. Младокът Бен Доук бе един от най-активните в редиците на гостите по десния фланг и често притесняваше противниковите бранители.

Именно след атака по десния фланг, в която се включи и Стефан Байчетич, „червените” стигнаха до дузпа. Байчетич успя да пусне пас към Луис Диас, който се намираше на няколко метра фронтално срещу вратата. Португалецът стреля неточно, но въпреки това бе атакуван много грубо от защитник на ЛАСК, а това бе достатъчно за рефера да посочи бялата точка.

Дарвин Нунес се нагърби с изпълнението на дузпата и не сгреши в56-ата минута.

Само седем минути, Ливърпул направи пълен обрат на резултата и взе нещата в свои ръце. След страхотна бърза атака на гостите, Гравенберх бе изведен по дясното крило, стигна топката и центрира страхотно около границата на вратарското поле, където Луис Диас изпревари своя противник и с удар от няколко  метра прати топката в мрежата.

Всичко в сблъсъка бе решено три минути преди края на редовното време от голямата звезда на тима Мохамед Салах. Египетския национал се разписа от малък ъгъл, прокарвайки топката между краката на вратаря на ЛАСК след асистенция на Дарвин Нунес.

Следващият мач на Ливърпул в Лига Европа e на 5 октомври срещу Унион Сен Жилоа.

FT ЛАСК – ЛИВЪРПУЛ 1:3

1:0 Флекер 14', 1:1 Нунес 56', 1:2 Диас 63', 1:3 Салах 88'

1-ви кръг, Лига Европа

ЛАСК: 1 Лавал, 5 Жиреис, 7 Ренер, 9 Любичич, 10 Жул, 16 Андраде, 18 Йовичич, 24 Хавел, 29 Флекер, 30 Хорват, 33 Лукендер

Ливърпул: Келехър, 3 Ендо, 4 Ван Дайк, 5 Конате, 7 Луис Диас, 9 НУнес, 19 Елиът. 21 Цимикас, 38 Гравенберх, 43 Байчетич, 50 Доук