Отборътна Ливърпул разби Спарта Прага с 6:1 в мач-реванш от 1/8-финалите на Лига Европа. Началото на срещата бе вихрено - мърсисайдци успяха да вкарат четири попадения до 14-ата минута на мача. В края на полувремето един гол върна Велко Бирманчевич.

Във втората част Доминик Собослай и Коди Гакпо се разписаха. Така тимът на Юрген Клоп продължи към следващата фаза след общ резултат 11:2.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

В 7-ата минута Дарвин Нунес получи в наказателното от Доминик Собослай и с шут по земя прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Виндал. Мърсисайдци светкавично стигнаха до още два гола.

Само минута по-късно младокът Боби Кларк се възползва от грешка на гостите и удвои аванса на домакините. В 10-ата минута пък панда и третия гол за тима на Клоп. Защитник на Спарта сгреши и така Салах пое топката, а след това не остави шансове на стража с хубав шут с левия крак.

В 14-ата минута падна и четвърти гол в полза на Ливърпул. Салах комбинира на двойно с Дарвин Нунес, след което пусна към бялата точка, където бе Коди Гакпо. Нидерландецът не сбърка и добави още един гол към сметката на домакините.

Следващите минути бяха по-спокойни с оглед началото на срещата. В 25-ата все пак Мохамед Салах проби опасно отдясно, той с намери с петичка включилия се Доминик Собослай, а унгарецът прати пас отново около бялата точка, но след това топката бе изчистена.

Десет минути след това Дарвин Нунес получи от Салах и от близка дистанция не успя да нацели добре топката и я прати високо над напречната греда.

В 42-ата минута Велко Бирманчевич получи добър извеждащ пас. Той се справи с Уатару Ендо, който се бе оказал последен в защитата на "червените". След това сърбинът успя леко да чукне топката покрай излезлия напред Келъхър и така върна един гол.

Второто полувреме започна с нов гол за домакините. Собослай нахлу в противниковото наказателно след пас на Салах отдясно. Унгарецът шутира, а топката рикошира от Крейчи и влезе във вратата на Спарта Прага.

В 54-ата минута Собослай шутира, а неговият удар бе спрян от защитник. Топката обаче се озова в Харви Елиът, койото също стреля опасно, но и неговото изпълнение бе блокирано, а топката излезе в аут. При послевалия корнер кълбото отново се озова в Харви Елиът, който шутира по земя от дистанция, а топката влетя в мрежата на Виндал, след като Гакпо отклони топката с петичка.

В 69-ата минута Коди Гакпо получи извеждащ пас в пеналтерията на чешкия тим. Нидерландецът веднага стреля с левия крак, но неточно.

Осем минути след това Собослай добре отнем след което Гакпо и Елиът комбинираха, а първият трябваше да завърши нападението и го направи с точен изстрел, който обаче бе спасен от противниковия вратар.

Джеймс МакКонъл, който също се появи от пейката, пробва с шут от сериозна дистанция в 81-ата минута. Изпълнението му обаче прелетя високо над напречната греда.

Две минути след това Харви Елиът нахлу в наказателното на Спарта Прага. Той бе задържан, а и се забави с удара си, който впоследствие бе избит от Виндал.

В края на редовното време третото попадение на Коди Гакпо в мача бе отменено заради засада на нидерландеца, който получи пас на далечната греда от Мохамед Салах и вкара. 

FT / Ливърпул - Спарта Прага 6:1 (5:1 в първия мач)

1:0 Дарвин Нунес 7'

2:0 Боби Кларк 8'

3:0 Мохамед Салах 10'

4:0 Коди Гакпо 14'

4:1 Велко Бирманчевич 42'

5:1 Доминик Собослай 48'

6:1 Коди Гакпо 55'

Съставите на двата отбора:

Ливърпул: Келъхър, Брадли, Гомес, Куанса, Робъртсън, Кларк, Ендо, Собослай, Нунес, Салах, Гакпо

Старши треньор: Юрген Клоп

Спарта Прага: Виндал, Бирманчевич, Витик, Зелени, Кайринен, Крейчи, Кухта, Лачи, Пресиадо, Ринчш, Солбакен

Старши треньор: Бриан Приске