Отборът на РБ Лайпциг беше на секунди от отпадането в плейофите на Лига Европа, но все пак успя да вземе трудна победа с 3:2 над украинския Зоря Луганск в реванша. След нулевото реми преди седмица резултатът опасно клонеше към голов хикс преди Емил Форсберг да реализира дузпа в последната минута от редовното време.

На „Ред Бул Арена” началото беше впечатляващо за домакините и най-вече за 19-годишния Матеус Куня. Бразилското крило получи пас с пета от Кевин Кампл пред наказателното поле и със страховит шут по тревата прониза долния десен ъгъл. Това бе третият гол за младока в предварителните кръгове на Лига Европа.

Лошото за германците бе, че те не успяха да надградят над резкия си старт. Постепенно Зоря заигра с повече увереност и в 35-ата минута резултатът бе изравнен. Караваев напредна отдясно и центрира отлично към наказателното поле, където бразилският нападател Рафаел Ратао с глава беше точен – 1:1.

Gulliver/GettyImages
24 снимки

Ужасът за домакинските фенове стана пълен в самото начало на второто полувреме. В 48-ата Караваев прибави нова асистенция на сметката си, като този път като че ли опита да стреля покрай вратаря Ян Мвого. Изстрелът се превърна в пас за Артьом Гордиенко, който реализира на празна врата – 1:2.

Това принуди наставникът Ралф Рангник да прибегне до смени и именно те обърнаха развоя на мача. В 59-ата минута на терена заедно се появиха Форсберг и Жан-Кевин Огюстен, като французинът изравни резултата само десетина минути по-късно. Тимо Вернер матира защитата на противника с брилянтно копната топка, а Огюстен съумя да я промуши покрай тръгнали срещу него вратар.

Драмата настъпи в самия край, когато при опит да пресече центриране защитникът Виталий Вернидуб откровено си помогна с ръка. Нервите на Форсберг не трепнаха и шведът изпрати тима си в груповата фаза на втория по сила европейски клубен турнир.