Отборът на Ювентус победи минимално Спортинг Лисабон в първи 1/4-финален сблъсък от Лига Европа. Домакините се наложиха с 1:0, а единствения гол в мача бе дело на Федерико Гати късно през втората част.

 Освен с победата на „бианконерите”, мачът ще се запомни и с проблемите, които имаше вратарят на тима Войчех Шчесни. Полякът бе заменен принудително в края на първото полувреме, след като му прилоша. Според информации в италианските медии, Шчесни е имал проблеми с дишането и болки в гърдите.   

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Двубоят на стадион „Алианц” започна в равностойно темпо, като футболистите на двата тима предпочитаха да не предприемат излишни рискове. Домакините залагаха предимно на пробиви предимно по фланговете, като в 15-ата минута Федерико Киеза имаше отлична възможност да центрира опасно в наказателното поле, но стражът на гостите внимаваше и пресече подаването.

В 19-ата минута гостите от Португалия имаха много добра възможност за отбелязване на гол. След неуспешен опит да бъде изчистена топката, коженото кълбо попадна в Хидемаса Морита, който овладя и от около 22 метра фронтално срещу вратата, стреля с мощен шут. Топката обаче не попадна в целта и премина покрай вратата.

Ювентус отговори с много добра атака, при която Ди Мария изведе по перфектен начин Милик, зад отбраната на гостите, но турската съдийска тройка отсъди засада. Телевизионните повторения обаче показаха, че страничният рефер е допуснал сериозна грешка и в ситуацията няма никаква засада.

В 29-ата минута футболистите на Спортинг стигнаха до свободен удар отдясно по нападението си. Гостите решиха да изпълнят заучено, което определено изненада отбраната на „бианконерите”. В крайна сметка топката бе центрирана в наказателното поле към далечната греда, където Коатес стреля, но Шчесни изби. Полският вратар трябваше да се намесва отново малко по-късно след бомбен шут на Гонсалвеш.

Следващият „златен” шанс отново бе за футболистите на тима от Лисабон. Този път Нуно Сантощ имаше възможност да обстрелва противниковата врата само от няколко метра, но бранител  на домакините изчисти пред голлинията.

В края на първата част домакините трябваше да направят принудителна смяна в състава си. Вратарят Войчех Шчесни получи сърдечен проблем и след няколко минути консултации с медицинския екип на Ювентус, трябваше да напусне терена. Докато обясняваше за случилото се на лекарите, полякът се държеше за гърдите, което видимо притесни треньорския щаб на „бианконерите”.

Ювентус - СПортинг

източник: Gulliver/GettyImages

Втората част не предложи множество интересни моменти, но домакините все пак съумяха да открият резултата четвърт час преди края. Анхел Ди Мария центрира на далечната греда, където Душан Влахович стреля към вратата. Себастиан Коатес със сетни усилия изби от голлинията, а негов съотборник, при опита си да изчисти топката, я прати на крака на Федерико Гати, който от два метра нямаше как да сгреши.

Футболистите на „лъвовете” се опитаха да отговорят незабавно и се  хвърлиха в предни позиции. Гостите стигнаха до корнер, с който успяха да създадат напрежение в наказателното поле на Юве, но не и нещо повече.

В 89-ата минута Спортинг бе много близо до изравняването на резултата. Ектор Бейерин центрира в наказателното поле към Морита, а японецът стреля с глава от неудобна позиция. Топката премина на сантиметри от левия страничен стълб и излезе в аут.  

В продължението на срещата, резервата Перин буквално спаси домакините. Първо Гонсалвеш засече центриране отляво, но вратарят успя да избие. Последва нов изстрел, този път на Бейерин, но отново стражът на домакините бе на висота и запази вратата си суха.

FT • ЮВЕНТУС – СПОРТИНГ 1:0

1:0 Гати 74'

1/4-финал, Лига Европа

Ювентус: 1 Шчесни, 15 Гати  3 Бремер, 6 Данило, 11 Куадрадо, 25 Рабио, 5 Локатели, 17 Костич, 22 Ди Мария, 14 Милик, 7 Киеза

Старши треньор: Масимилиано Алегри

Спортинг: 1 Адан, 3 Жуст, 4 Коатес, 25 Инасио, 47 Ешгайо, 28 Гонсалвеш, 5 Морита, 11 Сантош, 17 Тринсао, 10 Едуардс

Старши треньор: Рубен Аморим