Английският футбол изживя една от най-лудите си седмици, поне на клубно ниво. И със сигурност такава, която ще остане завинаги в историята на европейските клубни турнири, защото и четирите финалиста в Шампионската лига и Лига Европа идват от Острова. 

Ливърпул навакса дефицит от 0:3 срещу Барселона, за да играе на финала в ШЛ. А там съперник ще му е Тотнъм, който с последния си удар в мача с Аякс направи обрата, необходим му да елиминира холандците. В ЛЕ пък Челси трябваше да мине през ада на дузпите, за да стигне до Баку, а там ще срещне Арсенал, който изглежда се справи най-лесно на това стъпало. 

И така изниква въпросът - имало ли е друг път случай, в който и четирите отбора на финалите в евротурнирите да са от една страна? Отговорът е: Категорично НЕ! Правим уговорката, че справката се отнася само за все още съществуващите надпревари - Шампионската лига, в миналото КЕШ, както и Лига Европа, в миналото Купа на УЕФА и Турнир на панаирните градове. И не включваме нефункциониращия от 20 години КНК. 

Най-голямото постижение досега е три тима от една държава да стигнат финалите в тези надпревари. Това се е случвало на Германия, Италия и Испания, а Англия отведе нещата до съвсем друго ниво. Ето и кога е имало случаи на три финалиста от една страна в Европа. 

Първият път е през 1980 г. Тогава германските Айнтрахт Франкфурт и Борусия Мьонхенгладбах си оспорват трофея в Купата на УЕФА, а в КЕШ се борят Хамбургер срещу английския Нотингам Форест. Равносметката за Бундеслигата е една титла. 

Десет години по-късно, през 1990 г., нещата се повтарят, но с италианско участие. Тогава Ювентус и Фиорентина спорят на финала за Купата на УЕФА, а в последната битка за КЕШ се изправят Милан и португалския Бенфика. Равносметката - две титли за Серия А. 

През 1995 г. отново Италия прави пробив с три отбора на двата финала. Парма срещу Ювентус се борят за Купата на УЕФА, а Милан има мач с Аякс в Шампионската лига. Равносметката този път е само една титла за Апенините. 

Десетилетието на 90-те години на миналия век беше златно за италианския футбол и това се доказва от третия случай в рамките само на осем години, когато три от четирите отбора са италиански в европейските финали. През 1998 г. Интер и Лацио спорят за Купата на УЕФА, а Ювентус се бори с Реал Мадрид за Шампионската лига. Равносметката е - една титла за Серия А. 

Най-сериозната хегемония в последните години по този показател беше на Испания. През 2014 г. Реал Мадрид и Атлетико Мадрид спорят на финала в ШЛ, а Севиля се бори за трофея в ЛЕ с Бенфика. И равносметката е две титли за Примера дивисион. 

Нещата се повтарят и през 2016 г., когато испанските участници в двата турнира са абсолютно същите, само съперникът на севилци във финала е друг - Ливърпул. Следва познат сценарий - две титли за Ла Лига. Така от тези общо шест случая на три участника от четири възможни във финалите на двата турнира, равносметката е 50% пълен успех за въпросните пъвренства. Е, тази година няма как да има нещо по-различно от две клубни титли за Висшата лига. 


Емери в историята - вече с 4 финала в Лига Европа

Оба-Оба изнесе шоуто си на "Местая", а Арсенал е на финал в ЛЕ

Кепа е герой, дузпи изпратиха Челси на финал

Феновете бесни, УЕФА им даде само 12 хил. билета за финала в ЛЕ