Патрик Кутроне въобще не трябваше да е тук. Не трябваше да е титулярният централен нападател на Милан. Не трябваше да е вкарал 13 гола след само 6 месеца и половина в първия тим. Никой дори и не си беше помислял, че той ще е вторият най-резултатен играч до 20 години в Европа. 

Животът днес вече е толкова бърз, че на 20 години нещата изглеждат много по-различно от преди.

Срещу Лудогорец снощи, новата звезда на росонерите вкара шестото си попадение в Лига Европа. Към тях има още 5 в Серия А и две в 3 мача от Купата на Италия. Истината е, че всичко това не е нормално, даже и в страни, които са по-смели от Италия в налагането на младоците. В калчото нападатели на 19-20 години играят в Серия В или Серия С, не в Серия А. 

Ако погледнем футболистите родени след 1 януари 1998 г. в петте големи първенства на Европа, Кутроне надхвърля очакванията. В Англия, Испания, Италия, Германия и Франция има само един 20-годишен, който е вкарал повече от таланта на Милан – Килиян Мбапе, невероятният талант на ПСЖ.

Мбапе е вкарал 15 пъти, Кутроне – 13. След тях е пусто. Следващите са Ибраима Ниане (Мец) и Хосем Ауар (Лион) с по 5 гола. Дори феномен като Пулишич има само 4 гола.

И всичко това Кутроне постигна в Милан, който до преди няколко години беше определян като тим залагащ само на застаряващи звезди. Истината е, че йерархиите се променят, кариерите също. Понякога възможността е по-ценна от таланта. А Дженаро Гатузо дава тази възможност на Кутроне. 

"Ще му е нужна още воля, за да израстне. Очаквам, че може да стане още по-добър, ако играе със спокойствие. Да играе по-чисто, понякога прибързва и губи топката", признава Гатузо.

Рино има право. Понякога Кутроне има трудности във физическите единоборства, друг път бърка елементарни пасове. Със сигурност не е толкова разнообразен като Никола Калинич, нито пък е по-техничен от Андре Силва, с които се бори за титулярното място. Но върши работа и е на път да опровергае всички прогнози.
Мнозина вече започнаха да го сравняват с Пипо Индзаги. Легендата на росонерите не беше нито най-техничният играч, нито най-бързият. Нямаше забележителна физика, но имаше нюх, който малцина показват. И късмет! Може би с Кутроне ще е същото?

Докато беше в юношеския отбор на Милан всички го определяха като добър нападател. Титуляр, на който да се разчита. Но никой не го описваше като талант, на който бъдещето е сигурно. Все пак някои сигнали имаше.

Първият блясък на Патрик е през 2013 г. на един детски турнир. Там той е определен като звездата на Милан, заедно с Ла Ферара. Ла Ферара сега играе във Варезе в Серия Д, а Кутроне е титуляр в първия тим. 

Нападателят все още живее с родителите си, в къщата в Паре, близо до Комо. В стаята му на стената може да видите плакати на Индзаги, Неста, Виери, Роналдиньо. Там е и неговата фланелка с №63 от дебюта му в Серия А, както и тази, с която вкара първия си гол. Има и една на Левандовски от Байерн, която получи по време на подготовката миналото лято в Китай.

От дете е влюбен във футбола. Като 4-5 годишен карал баба си да застава на вратата и започвал да я обстрелва с удари. След това в съперник се превърнал брат му, който е три години по-голям и в момента е вратар, играе в Кастело в Швейцария.

На практика за Патрик няма граници. Веднъж Гатузо каза че го вижда даже и като вратар. Кутроне е правил и това и то срещу Юве в един детски турнир. Както до момента и там се е справил добре.