Тази вечер Европа ще има своя първи клубен шампион за сезон 2016/2017. Това ще се случи на "Френдс Арена" в Стокхолм, където трофеят в Лига Европа ще си оспорват Аякс Амстердам и Манчестър Юнайтед.

Вторият по сила турнир често се пренебрегва от големите европейски грандове, но за "червените дяволи" мачът е с огромна цена - място в групите на Щампионската лига през следващия сезон. В същото време срещу тях е един от великите отбори в историята на футбола в Европа, който отново се завръща под светлините на прожекторите и е решен да се представи добре.

Крава срещу букмейкърите, прогнозира триумф за Аякс

За съжаление мачът ще премине под знака на терористичната атака на концерт в Манчестър, отнела живота на 22 души и ранила десетки други.

Двубоят ще стартира с минута мълчание в памет на жертвите, а двата отбора ще бъдат с черни ленти.

Жозе: Мислим единствено за жертвите и близките им
Аякс: Финалът в Лига Европа загуби блясъка си заради атентата в Манчестър
Шеф на Ман Юн: Финалът вече е в друга перспектива

УЕФА с изявление след атентата в Манчестър
Юнайтед почете с минута мълчание жертвите от трагедията в Манчестър

Последният мач за Аякс бе на 14 май, когато отбор със средна възраст 20 години и 139 дни победи Вилем II. Отборът завърши с точка зад шампиона Фейенорд.

Юнайтед пък финишира сезона с победа с 2:0 над Кристъл Палас, дошла също с много млади футболисти. Тимът на Жозе Моуриньо финишира на шесто място в Премиършип и затова участие в ШЛ минава единствено през успех тази вечер.

В Европа "червените дяволи" са без загуба в 10 мача (7 победи, 3 равенства), но вдъхновеният тим от Амстердам вече се справи със съперници като Лион, Шалке и Селта Виго.

До този момент в историята двата клуба са се срещали четири път и са си разменили по две победи. Като треньор пък Моуриньо е срещал Реал 6 пъти като има 6 победи с голова разлика 20:2.

И в двата отбора има проблеми с наказани и контузени като за Аякс аут от сметките са Виргевер и Синкгравен, а за Юнайтед Баи е наказан, а Шоу, Ибрахимович, Рохо и Йънг контузени.

Клуйверт-младши стъпва здраво в обувките на татко

Предполагаеми титулярни състави:
Аякс: Онана; Велтман, Де Лигт, Санчес, Ридевалд; Клаасен, Шьоне, Зиеч; Траоре, Долберг, Юнес.
Манчестър Юнайтед: Ромеро; Валенсия, Джоунс, Блинд, Дармиан; Фелайни, Ерера, Погба; Лингард, Рашфорд, Мхитарян.

Двубоят е от 21:45 часа, а случващото се в него следете нa GONG.BG.