Опитът на треньора Шаби Алонсо и трофеите, спечелени по време на кариерата му на футболист, могат да помогнат на Байер Леверкузен да стигне до полуфиналите на Лига Европа в четвъртък, каза спортният директор Симон Ролфс.

Леверкузен завърши 1:1 с белгийския Юнион Сен Жилоа миналата седмица в първия четвъртфинален мач и се нуждае от победа на реванша утре в Белгия.

Но германците се справиха в подобна ситуация по-рано в надпреварата, след като отстраниха Монако, въпреки домакинска загуба в първия мач и в клуба се надяват, че шампионският манталитет на Алонсо, придобит след трофеи в Шампионската лига с Ливърпул и Реал Мадрид, плюс една титла на Световното първенство и две на Европейското с Испания, може да им помогнат.

"Той достигна няколко полуфинала в кариерата си и има опита, който е необходим в края на дълъг сезон с висока интензивност. Стратегията, волята и фокусът върху запазването на свежестта в играта е нещо, което малко други умеят като него", каза Ролфс преди заминаването на Леверкузен за Белгия.

Алонсо пое Леверкузен през есента след ужасно начало на сезона при предшественика си Жерар Сеуан и ги изведе до шесто място в Бундеслигата и близо до първи европейски полуфинал от 2002 година насам.

"Предстоящият мач е нещо специално. Забелязвате го, защото е минало толкова много време от последния ни полуфинал в Европа", каза Ролфс.

Той добави, че отборът се е подготвил за евентуални дузпи, чрез които надделя над Монако в плейофния мач от осминафиналите.

Автор: Мирослав Димитров/БТА