Договорът на Дженаро Гатузо с Милан е нещо уникално в света на футбола. Рино запази в първия тим същата сделка, която имаше, за да тренира детския тим. Същата продължителност и същата заплата! Детайли, които го направиха най-ниско платения треньор в Серия А в момента със 120 000 евро на сезон.

Последен по заплата, но не и по резултати. Рино е четвърти сред треньорите, ако смятаме постиженията, откакто застана начело на Милан. За десет кръга той събра 18 точки, повече имат само Ювентус (28), Наполи (25) и Удинезе (21).

Лудогорец устремен към нова луда европейска вечер

Това, че договорът на Гатузо може да бъде преподписан, е слух, който върви вече седмици. Но за финала на тази история са важни резултатите в бъдеще. В настоящия договор – за щастие на Милан – не са записани бонуси за изключителни резултати.

Треньорът идва първи на базата Миланело и си тръгва последен. Откакто е начело на тима никой не е виждал Гатузо в залата за релакс, нито да играе билярд – страст, която има още откакто беше футболист. Рино е изключителен работохолик.

За всичко останало, той си е Гатузо отпреди. Същият характер и отзивчивост, каквато имаше и като играч, и като треньор на юношеския тим. Що се отнася до диетата, която в началото на ерата Монтела беше изключително важна, Рино промени стила. По-малко опции и обикновена храна. Всичко това, разбира се, под погледа на отговорника за калориите в клуба.

Гатузо: Лудогорец е по-опитен, по-скоро той може да ни подцени

Извън оградата на спортната база, тифозите вече започват да придобиват по-ясна представа за това, какъв тип треньор има техния тим. Който и да попиташ, кои са основните характеристики на Дженаро Гатузо, всеки ще отговори – да се работи много. Така че първото нещо е издръжливостта и физическата работа.

Второто нещо е защитата. Милан не е допуснал повече от един гол в мач от 23 декември насам. Доста пъти „росонерите” имаха късмет, но напоследък са порядъчно стабилни в отбрана. На трето място – избистрен е титулярния тим. Явните резерви играят малко и играчи като Монтоливо, Мусакио и Сапата със сигурност не са доволни. Те почти не играят.

Но това не пречи на единството на тима. Обстановката е по-спокойна от всякога. Футболистите са единни и на терена, и в съблекалнята, и в личния живот. Най-доволни са ръководителите. Защото виждат отбор, който печели и си представят Рино като треньора на бъдещето.

Нещо ново дойде наскоро от Силвио Берлускони – фен, критик и познавач. Той обяви, че е много доволен от Гатузо.

„Познавам щедростта и отдадеността на Рино. Сега обаче виждам и компетентност. Сигурен съм, че ще се справи добре, всъщност той вече го прави. Милан преоткрива страстта си, идентичността си, играта и напоследък – резултатите. Но пък имаме двама отлични играчи като Бонавентура и Сусо, които са използвани на фланговете, а играем само с един нападател“, заяви Берлускони пред Радио Ломбардия.

Явно Гатузо за следващите месеци има задачи с различна трудност. Да се класира за Европа е реалната цел. Да спечели Лига Европа ще е изненадата. Да убеди Берлускони, че да играе с един нападател е по-добре, отколкото с двама – това ще е чудо!

Дженаро Гатузо

източник: LAP.bg