Вече настъпи месец май и възелът в големите първенства започва да се разплита. По подобен начин стоят нещата и в евротурнирите, където развръзката вече е на ниво полуфинал и директната битка за трофея вече се мержелее пред участниците. 

Така се развива и битката в Лига Европа, където останаха четирите най-заслужили съперника. Английските Челси и Арсенал, испанският Валенсия и германският Айнтрахт Франкфурт се вкопчват в здрава битка, за да покажат кой е най-добрият измежду тях и не на последно място - кой ще си заслужи квота за следващото издание на Шампионската лига с успех в тази надпревара. 

Жребият размина английските тимове, така че ще видим в четвъртъчната вечер битки между Арсенал и Валенсия на "Емирейтс", както и на Айнтрахт срещу Челси във Франкфурт на "Комерцбанк Арена". И се очертава да бъдат вълнуващи. 

Арсенал все повече губи скорост в надпреварата за Топ 4 във Висшата лига, така че му остава да се надява да спечели трофея в Лига Европа, за да се докопа до така желаната Шампионска лига. Но препятствието не е никак леко. 

Дори в исторически план "прилепите" имат огромно психологическо предимство, защото никога не са отпадали от този съперник в Европа. През 1980 г. испанците печелят КНК след победа именно над "артилеристите" на финала, макар и след рулетката на дузпите. 

През 2001 г. Валенсия отново ликува, след като изхвърля "топчиите" на 1/4-финалите в Шампионската лига, а в сезон 2002/2003 двата тима се срещат във втората групова фаза на същата надпревара, като "прилепите" пак не записват поражение - победа и равен. 

Мачът ще е по-специален за мениджъра на Арсенал Унай Емери, който беше начело на Валенсия в продължение на четири години. Но и именно той е големият коз на лондончани, защото е специалис в печеленето на трофея в Лига Европа, след като го е правил с тимовете и на Валенсия, и на Севиля. 

Другата битка пък противопоставя отборите във форма, поне що се касае до този турнир. Челси и Айнтрахт се намират в страхотни серии и определено загатват, че ще предложат шоу на феновете. Лондончани спечелиха цели 11 от 12-те си мача в надпреварата и са безспорният фаворит на букмейкърите за отличието. 

Но пък сега гостуват в една непристъпна крепост. Айнтрахт е в серия от 11 мача без загуба у дома в Лига Европа, като спечели 9 от тези битки. Двата тима се скъсват да бележат попадения, като англичаните са с 30, а германците - с 28 до момента в турнира. 

Айнтрахт мечтае за първи европейски успех след единствения му до момента - триумфът за Купата на УЕФА през 1980 г. Челси пък вече е печелил Лига Европа, но със сигурност ще иска да го стори пак, за да се подсигури за участието си в Шампионската лига следващия сезон.