Президентът на Ювентус Андреа Аниели не скри своите стремежи неговата идея за реформа в европейските клубни турнири да се реализира. В противен случай бизнесменът заяви, че просто ще се защитава „система, която вече не функционира”.

Аниели е един от големи привърженици на въвеждането на пирамидална структура в Шампионската лига и Лига Европа, която ще замени настоящия формат с повече групови фази и ще въведе принципи на промоция и изпадане от съответни дивизии. В същото време подобен ход ще направи двете надпревари относително затворени турнири, където достъпът на по-малки отбори ще бъде крайно ограничен.

Въпреки това 43-годишният италианец в качеството си на президент на Европейската клубна асоциация смята, че подобна промяна ще облагодетелства всички, а не само отбрана клика отбори. „Редно е, че ако се представяш на ниво в една международна система, ще оставаш в нея”, заяви той на специална среща в Лондон, която събра множество спортни лидери.

„Би било страхотно за клубове като Аякс, Селтик, Легия Варшава да знаят, че могат да останат Европа, без да имат нуждата да търсят класиране през домашните първенства. Важно е да се създаде система, която позволява на клубовете да растат в нейните граници, а не просто да отпадат.”

„Тук няма политика – няма правителство и опозиция, всички сме от един лагер. Ако не търсим прогресивна система, просто защитаваме друга такава, която от доста време няма смисъл. Ще браним система, която се основава само на домашните мачове, към които интересът на нашите деца е малък.”

„Трябва хората не просто да опонират, а да търсят позитивен принос. Отговори от типа „не, не, не”, които чуваме от различни първенства през последните месеци, не са здравословни. Каквито и промени да се въведат, те няма да променят кой знае колко нещата за Реал Мадрид, Пари Сен Жермен. Както и да бъдат оформени регулациите, те винаги ще се класират”, добави Аниели.