Аталанта победи Байер Леверкузен с 3:0 във финала на Лига Европа, който е на стадион "Авива" в Дъблин. Хеттрик направи Адемола Люкман, с което се превърна в големия герой за своя отбор.

Getty/Gulliver images
89 снимки

В първите 10 минути преобладаваха грешките, главно при подаванията, като нервността бе обзела и двата отбора, знаейки колко голям е залогът в този двубой. В 13-а минута след изпълнение на корнер Запакоста бе намерен на фланга, като той пое топката и намери Адемола Люкман, който успя да изпревари противников играч и да нанесе чудесен удар, който остави Ковар безпомощен - 1:0 за Аталанта.

Пет минути по-късно Байер Леверкузен отговори с добра атака, като Йосип Станишич овладя и опита удар от границата на наказателното поле, но се получи рикошет и Мусо улови. Адли загуби лековато топката, а Люкман показа феноменален дрибъл, смени посоката и стреля в далечния ъгъл, като отбеляза фамозен гол, който хвърли феновете на италианския тим в екстаз - 2:0 за Аталанта.

В 35-а минута Грималдо бе феноменално изведен сам срещу вратаря и опита прехвърлящ удар, но не бе прецизен и се провали. Джанлука Скамака демонстрира страхотния си поглед върху играта в 42-а минута, като откри на фланга Шарл Де Кетеларе, който премести топката на левия си крак и опита изстрел в близкия ъгъл, но Ковар внимаваше и улови.

В първата минута на добавеното време за първата част Гранит Джака видя празното пространство и опита късмета си от далечно разстояние, но топката профуча встрани от левия страничен стълб на Хуан Мусо.

Байер Леверкузен започна по-агресивно второто полувреме и в 58-а минута Мусо не успя да избие добре топката, като Фримпонг връхлетя върху кълбото, а вратата беше празна, но не успя да намери целта. В 75-а минута Адемола Люкман отново блесна. Скамака изнесе по невероятен начин, като пренесе топката до противниковото наказателно поле след страхотна контраатака, след което намери Люкман, а той паказа класата си един на един срещу Тапсоба и с лекота го преодоля, за да завърши в далечния ъгъл и да остави за трети път безпомощен Ковар, оформяйки своя хеттрик - 3:0 за Аталанта.

В 90-а минута Байер Леверкузен имаше претенции за дузпа, като ситуацията бе проверена, но до наказателен удар не се стигна. Малко след това появилият се като резерва Адам Хлозек видя празното пространство и опита силен удар от разстояние, който обаме премина на сантиметри от целта.

Стартови състави:

Аталанта: 1. Хуан Мусо, 23. Сеад Колашинац, 4. Исак Хиен, 19. Берат Джимсити, 22. Матео Руджери, 7. Теун Коопмейнерс, 13. Сантана де Мораеш, 77. Давиде Запакоста, 11. Адемола Люкман, 17. Шарл Де Кетеларе, 90. Джанлука Скамака

Байер Леверкузен: 17. Матей Ковар, 12. Едмон Тапсоба, 4. Джонатан Тах, 2. Йосип Станишич, 3. Пиеро Инкапие, 25. Есекиел Паласиос, 34. Гранит Джака, 30. Джереми Фримпонг, 20. Алекс Грималдо, 10. Флориан Вирц, 21. Амин Адли