Отборът на Арсенал завърши борбата в група А на Лига Европа по подобаващ начин. Лондончани се наложиха с 1:0 над швейцарския Цюрих, а голът за успеха реализира Киърън Тиърни през първата част.

Така „артилеристите” завършиха като лидер в крайното класиране и се класираха за елиминационната фаза на турнира.Цюрих пък приключва европейската си кампания като последен в подреждането.

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Двубоят на „Емиратс” започна с доста високо темпо, като още в началните минути гостите от Цюрих показаха, че нямат никакво намерение да се предават и ще преследват трите точки в мача. Футболистите на Бо Хенриксен стигнаха до два поредни корнера пред вратата на Рамсдейл, но не и да застрашат стража на домакините.

Арсенал обаче удари още при първата си добра възможност за гол. Фабио Виейра пробва изстрел към вратата на гостите, но ударът му бе блокиран. Топката обаче попадна на пътя на Киърън Тиърни, който с мощен шут извън наказателното поле не остави шансове на противниковия страж.

Голът не смути особено швейцарците, които се опитаха да отговорят почти веднага. Грешка на Рамсдейл доведе до пореден корнер, но и той не донесе проблеми за домакините.

От своя страна футболистите на Микел Артета имаха две добри възможности да увеличат преднината си. Първо Рийс Нелсън обстрелва вратата на Цюрих, но топката мина над вратата. Веднага след това Виейра също отправи удар, който обаче бе блокиран.

В 35-ата минута Рамсдейл трябваше да се намесва решително след удар на Окита. В ответната атака Нкетия имаше отличен шанс след подаване на Виейра, но изстрелът му с глава бе отразен от Брехер.

До почивката Виейра имаше още една възможност да порази целта след пас на Тиърни, но изстрелът му бе блокиран за пореден път.

Втората част започна с две нови възможности за домакините, но гол така и не падна. С минаване на времето обстановката на „Емиратс” ставаше все по-нервна, а в 67-ата минута попадение на гостите бе отменено заради засада.

В заключителните минути на двубоя футболистите на Цюрих си повярваха, че могат да вземат нещо от този двубой и упражниха териториален натиск. Катич имаше отличен шанс да реализира за 1:1, но изстрелът му с глава мина над вратата.

FT / АРСЕНАЛ – ЦЮРИХ 1:0

1:0 Тиърни 17'

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Холдинг, Габриел, Тиърни, Фабио Виейра, Елнени, Локонга, Нелсън, Жезус, Нкетия

Треньор: Микел Артета

Цюрих: Брехер, Борняшевич, Камбери, Катич, Алити, Конде, Оле Селнес, Гереро, Тосин, Окита, Ронер

Треньор:  Бо Хенриксен