Олимпик Марсилия е френският финалист в турнира Лига Европа, в който ще срещне испанския си опонент Атлетико Мадрид на 16 май.

Фактът, че двубоят е във френския Лион на пръв поглед изглежда предимство за марсилци, тъй като средиземноморският град Марсилия отстои само на 313 км от мястото на провеждане на финала.

Именно това е една от причините, обаче, във Франция да ехти аларма – очакват се десетки хиляди марсилци в Лион, като голяма част от тях ще бъдат без билети за решителния мач с „дюшекчиите“, а просто ще отидат за купона.

Според мнозина от тях обаче, купонът включва опустошаването на стадиона на Лион, както и на заведения и други обекти от самия град. Двата тима, които към имената на градовете си имат идентичното название Олимпик, са едни от най-заклетите противници във Франция. В Марсилия мразят повече единствено столичния ПСЖ, на второ място е Лион.

В социалните мрежи вече има поредица от закани за трошене на стадиона в Лион от марсилските фенове. Включи се дори култовият президент на ръгби клуба Тулон, град близо до Марсилия. Въпросният Мурад Буджелал, фен във футбола на Марсилия, също се закани да изпочупи де що може на стадиона, за да отмъсти на президента на Лион Жан-Мишел Ола.

В заканите участва и играчът на Манчестър Сити Бенжамен Менди чрез своя Туитър акаунт, също привърженик на марсилци.

Съответно и ултрасите на „хлапетата“ не биха останали безучастни, ако видят, че феновете на Марсилия поругават града им и ултракрасивия им нов стадион.

Двамата президенти – Жан-Мишел Ола на Лион и Жак-Анри Ейро на Марсилия, също непрекъснато наливат масло в огъня с взаимни нападки по медиите, а на всичкото отгоре двата тима са конкуренти за място в Шампионската лига следващия сезон заедно с Монако.

В тази връзка органите на реда се стягат за безчинства из Лион в дните около мача, а призивите за мир остават като гласове в пустиня.