Отборът на Рома успя да се класира за 1/2-финалите в Лига Европа! Тази вечер "вълците" стинаха до равенство от 1:1 на "Олимпико" срещу Аякс в мач-реванш от ¼-финалите в турнира. Брайън Броби откри в 49-ата, но Един Джеко успя да изравни в 72-ата минута. Така с  общ резултат от 3:2 "джалоросите" намериха място в следващата фаза, където ще срещнат отбора на Манчестър Юнайтед.  

Gulliver/GettyImages
32 снимки

Амстердамци имаха повечето положения и владееха повече топката през целия двубой, но успяха да стигнат само до едно попадение, макар че второ такова беше отменоно след намесата на сисетмата ВАР. Рома пък успя да удържи на натиска и дочака своя момент, за да реализира така важното попадение, с което, до голяма степен, си подсигури класирането в следващата фаза. 

Рома гостува на Ман Юнайтед в първия полуфинал в турнира на 29 април, а на 6 май ще приеме "червените дяволи" в реванша на "Олимпико". 

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ЛИГА ЕВРОПА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Гостите започнаха двубоя по-напористо и първи погледнаха към една от двете врати, но не съумяха да застрашат сериозно вратаря Пау Лопес след изпълнение на корнер.  

Първата опасна ситуация бе на сметката на домакините, като в петата минута капитанът Лоренцо Пелегрини успя да пробие към наказателното поле и си освободи пространство за удар, който обаче бе прекалено слаб, за да затрудни вратаря Стекелнбург.

Три минути след това "вълците" стигнаха до попадение, след като Жордан Верету бе изведен отлично зад защитата на Аякс от Един Джеко и прати топката във вратата, но бе отсъдена засада на полузащитника. 

В 10-ата минута Аякс създаде първия си по-голям шанс в мача. След центриране от корнер Николас Талиафико се измъкна и стреля с глава, но над вратата на Лопес.

Аякс можеше да излезе напред в резултата в 12-ата минута след безобразна грешка в защитата на Рома. Това даде шанс да Душан Тадич да отнеме и да подаде за Дейви Клаасен, чийто удар бе изчистен от защитник пред голлинията.  

Две минути по-късно Лоренцо Пелегрини шутира добре от движение, но Стекеленбург успя да спаси.

Аякс вдигна темпото и в 20-ата минута Шон Клайбер проби отлично отдясно и комбинира по тревата с Тадич, който успя да засече топката, но ударът му беше слаб и Лопес улови.

Две минути по-късно се наложи дабъде извършена принудителна смяна в тима на амстердамци. Теренът напусна получилият травма Шон Клайбер, който бе заменен от Пер Схуурс.

В следващите минути гостите владееха повече топката и по-често поглеждаха към вратата на Лопес, но сериозни опасности липсваха.

В 38-ата минута играчите на Аякс имаха претенции за дузпа. Тадич падна в наказателното поле след като бе задържан от защитник, но и след проверка със системата ВАР, наказателен удар не беше назначен.

Аякс успя бързо, след началото на втората част, да вкара така важното попадение, което отвори мача. В 49-ата минута дълъг пас на Схуурс хвана неподготвена защитата на Рома, което позволи на Брайън Броби да се измъкне сам срещу Лопес, след което го прехвърли елегантно за 0:1.

В 53-ата минута „вълците“ имаха отличен шанс да изравнят, но опасен удар на Лоренцо Пелегрини от фаул премина на сантиметри над напречната греда на Стекеленбург.

Секунди по-късно Аякс беше близо до втори гол. Едсон Алварес получи топката на границата на наказателното поле и шутира технично, но неточно над вратата.

В 56-ата минута Душан Тадич вкара топката във вратата на Лопес за втори път, но след преразглеждане на ситуацията със системата ВАР, попадението беше отменено заради нарушение на Талиафико срещу Хенрих Мхитарян в хода на атаката на амстердамци.

Рома продължаваше да играе изключително дефанзивно, но някакси успя да стигне до изравнително попадение в 72-ата минута. „Вълците“ организираха отлична контраатака, при която Рикардо Калафиори центрира отляво в наказателното поле, топката рикошира в крака на съперников играч и стигна до непокрития Един Джеко на далечната греда, който моментално прати кълбото във вратата - 1:1.

След изравнителния гол Аякс така и не успя да застраши отново сериозно вратата на Рома.

В края на двубоя домакините дори можеха да стигнат и до победата, когато Брайън Кристанте стреля отлично с глава, но топката прелетя покрай вратата.

В крайна сметка Рома взе добър резултат и ще спори с Манчестър Юнайтед на ½-финалите в турнира. 


FT | РОМА – АЯКС 1:1 (ОБЩ РЕЗУЛТАТ ОТ ДВАТА МАЧА - 3:2)

0:1 Брайън Броби 49'

1:1 Един Джеко 72'

Лига Европа, ¼-финал, втори мач (2:1 от първия мач)

Стартови състави на двата отбора:

РОМА (3-4-2-1): 12. Пау Лопес - 23. Джанлука Манчини, 4. Брайът Кристанте, 3. Рожер Ибанйес - 2. Рик Карсдорп, 42. Амаду Диавара, 17. Жордан Верету, 61. Рикардо Каафиори - 7. Лоренцо Пелегрини (к), 77. Хенрих Мхитарян - 9. Един Джеко  

Старши треньор: Пауло Фонсека

АЯКС (4-3-3): 1. Маартен Стекеленбург - 5. Шон Клайбер, 2. Джуриен Тимбер, 31. Николас Тилиафико, 21. Лисандро Мартинес - 8. Райън Гравенберх, 6. Дейви Клаасен, 4. Едсон Алварес - 7. Давид Нерес, 10. Душан Тадич (к), 39. Антъни 

Старши треньор: Ерик тен Хаг


Главен съдия: Антъни Тейлър, Англия

Стадион: „Стадио Олимпико“, Рим, Италия