Шведският Йорстерсундс стори немислимото за мнозина и кръг преди края на груповата фаза в Лига Европа си гарантира, че ще влезе в 1/16-финалите на турнира. У дома скандинавците удариха с 2:0 украинския Зоря Луганск и го оставиха да се бори с Атлетик Билбао за другата квота от група J.

Успехът е исторически за шведския тим, тъй като това е изобщо първото му участие в евротурнирите. Въпреки че съществува от 21 години, Йостерсунд прекарва това време предимно в местната трета дивизия и едва през 2016 година печели първата си промоция в елита.

На своя „Ямткрафт Арена” Йостерсунд откри резултата срещу Зоря чрез автогол. Дмитро Гречишкин направи нескопосан опит да пресече острото центриране на Къртис Едуардс и засече топката в собствената си врата – 1:0.

Четвърт час преди края иранецът Саман Годос блесна с чудесен гол. Той пробяга доста терен и с диагонален шут от 21-22 метра прониза долния десен ъгъл зад вратаря Андрий Лунин.

Така Йостерсунд събра 10 точки на сметката си в тежката група и си гарантира, че ще бъде минимум втори.

В другата среща от групата Атлетик Билбао постигна много важна победа с 3:2 над гостуващия Херта Берлин, която го изстреля на второто място в подреждането. Матю Леки даде тон за головата фиеста в 26-ата минута, когато реализира много красиво с глава след центриране на Мителщад – 0:1.

Атлетик се върна в мача чрез дузпа за нарушение срещу Иняки Уилямс. Ариц Адурис се зае с изпълнението и шутира в долния десен на Томас Крафт, който усети посоката, но не успя да извади топката – 1:1.

Херта възстанови водачеството си буквално в ответната атака. Валентин Лазаро се спусна отдясно по атаката и центрира меко към Дейви Зелке, който от упор нямаше как да пропусне – 1:2.

Втора дузпа доведе до второто изравняване на резултата. Този път капитанът на немците Лангкамп игра с ръка в наказателното си поле и реферът нямаше друг избор, освен да посочи бялата точка. Оттам Адурис реши да шутира другия ъгъл, Крафт пак усети посоката, ала нямаше какво да стори – 2:2.

Победата донесе Иняки Уилямс в 82-ата минута. Микел Баленсиага намери по чудесен начин тъмнокожия нападател в пеналта, а от 6-7 метра той прониза мрежата на Крафт с нисък шут.

Така Атлетико има 8 точки на сметката си и изостава само на 2 от лидера Йостерсундс. Зоря Луганск трети с 6 пункта и все още има шанс да продължи напред. Надпреварата напуска Херта със само 4 точки на сметката си.

В последния кръг Херта приема Йостерсунд, докато Атлетик гостува на Зоря.