Шахтьор Донецк победи с 2:1 Рен в първи мач от 1/16 на Лига Европа. Головете за домакините бяха дело на Дмитро Крискив и Артьом Бондаренко, а за френският тим точен бе Карл Токо Екамби. Реваншът между двата отбора е след една седмица, на 23-и февруари на "Стад дьо ла Рут де Лориен".

Още в 11-а минута Богдан Михайличенко изстреля обещаващ удар, който беше отбит от вратаря право към Дмитро Крискив. Последният стигна до топката в наказателното поле и с бърза добавка прониза левия ъгъл - 1:0 за Шахтьор Донецк. Десет минути преди края на първата част Анатолий Трубин реагира страхотно, за да откаже Карл Токо Екамби, след като получи прецизен пас, разсякъл защитата. Опитът му бе насочен добре, но вратарят се хвърли по превъзходен начин, за да го спре.

В добавеното време на първата част главният арбитър наду свирката и посочи бялата точка. Това бе дузпа за домакините от Украйна. Артьом Бондаренко се нагърби с изпълнението, а вратарят бе близо да спаси удара, но все пак топката влетя във вратата му - 2:0 за Шахтьор.

В 59-а минута Карл Токо Екамби отправи удар от движение в наказателното поле и преодоля вратаря, отправяйки топката във вътрешната страна на лявата греда - 1:2. Малко след това Тарас Степаненко се извиси, за да засече топката от ъгловия удар, изпълнен от Георгий Судаков, но насочи удара си с глава отблизо точно над напречната греда. Секунди по-късно Олександър Зубков се озова непокрит на обещаваща позиция и веднага опига изстрел, който премина на косъм от лявата греда.

До края на срещата нямаше повече чисти голови положения и Шахтьор Донецк спечели срещата с 2:1 но всичко ще се реши при реванша във Франция.