Украинският гранд Шахтьор Донецк спечели реванша от осминафиналите на Лига Европа срещу Волфсбург с 3:0, като и трите гола паднаха в последните седем минути на мача. Първо Жуниор Мораес откри в 89-ата, а Соломон удвои в 91-ата, за да може игралият в ЦСКА нападател да вкара втория си гол в 93-ата минута. „Миньорите” напълно заслужиха класирането си, след като имаха много повече положения на Олимпийския стадион в Киев, докато „вълците” не показаха кой знае какво. Общият резултат от двата мача пък е 5:1 за Шахтьор, след като украинците победиха с 2:1 опонента в Германия.

Двата отбора завършиха мача с 10 човека, след като първо в Давит Холочлава в 68-ата беше изгонен, а две по-късно Джон Бруукс от Волфсбург също пое към съблекалните. 

Първият шанс в мача дойде след десет минути. Марлос и Патрик комбинираха добре, но Антонио стреля високо над напречната греда. В ответната атака Гинчек можеше да накаже вратата на Донецк, но Пятов излезе и улови топката. Девет по-късно Погранчич изчисти топката от голлинията, след като Маркос напредна през средата и стреля. Топката мина покрай Кастеелс, но бранителят на "вълците" изби встрани.

Жоао Виктор проби отдясно в наказателното поле на Шахтьор и пусна успоредно центриране към Гинчек, но нападателят на Волфсбург не засече топката към вратата на Шахтьор Донецк и топката продължи към тъча. В 26-ата минута домакините бяха близо да открият резултата, но ударът на Марлос срещна гредата на Кастеелс.

Шахтьор Донецк - Волфсбург

източник: БГНЕС

Първите минути на второто полувреме видяхме натиск на домакините от Донецк. В 48-ата Марлос видя в коридор Мораес, който стреля по диагонала, но Кастеелс скъси ъгъла и парира удара на бившия футболист на софийския ЦСКА. В 52-ата Максимилиан Арнолд не попречи на Марлос след фронтален пробив, а бразилецът отправи тежък удар с левия крак, но Кастеелс с две ръце улови топката. Секунди по-късно дойде нов шанс за "миньорите". Тайсон бе изведен с пас по земя зад гърба на отбраната на Волфсбург отляво и стреля от добра позиция в далечния ъгъл, но точността на удара на бразилеца му изневери и топката отлетя аут.

След час игра Арнолд отправи силен удар посока вратата на Пятов от фаул, но опитният украинец изби с две ръце напред. В 68-ата минута Давит Хочолава фаулира лошо Сантос, който оставаше сам срещу вратата на Пятов и реферът Кружляк го изгони с директен червен картон. Две по-късно числовото съотношение бе изравнено, след като Джон Бруукс изрита цинично Мораес за спорна топка и реферът го изгони и него.

Шахтьор Донецк - Волфсбург

източник: БГНЕС

В 89-ата минута Соломон "развинти" отляво отбраната на Волфсбург и комбинира с Додо. Той центрира остро по земя, а Мораес с десния крак не остави никакви шансове на Кастеелс - 1:0 за Шахтьор. Две по-късно Шахтьор удвои своя актив. Йехвен Коноплянка презве терен през средата и видя вдясно израелеца Соломон. Той стреля с десния крак, правейки безпомощен стража на "вълците" и запрати Шахтьор към 1/4-финалите. Защитата на Волфсбург тотално се провали, след като Гилавоги направи крещяща грешка, а Мораес открадна и напредна, за да вкара лесно край плонжа на Кастеелс.

Така тимът от провинция Донбас очаква на четвъртфиналите победителя от Айнтрахт Франкфурт и Базел, като всички мачове до финала в турнира ще се проведат на територията на Германия.


Стартовите състави:

Шахтьор Д (4-2-3-1): Андрий Пятов – Додо, Кривтсов, Хочолава, Матвийенко – Антонио, Степаненко – Марлос, Патрик, Тайсон – Жуниор Мораес

Волфсбург (3-4-3): Кастеелс – Тисеран, Понграчич, Бруукс – Брекало, Шлагер, Арнолд, Русийон – Виктор, Вегхорст, Гинчек