Пълен обрат от 0:1 до 3:1 срещу Ливърпул донесе пета Купа в Лига Европа за Севиля и нов рекорд в надпреварата. След 2005–06, 2006–07, 2013–14, 2014–15 андалусийците стигнаха до нов успех в патентования от тях втори по сила турнир и попариха Юрген Клоп и компания на стадиона в Базел. Рекорд е и третия пореден успех за тима в Лига Европа.

Така този турнир с право би могъл да бъде наречен вече Севиля Европа, вместо Лига Европа.

Севилци си спечелиха правото да играят в групите на Шампионска лига, както и миналата година, ставайки петия представител на Испания в турнира на богатите.

Испания пък затвърди още повече доминацията си в Европа, където отново взима и двата трофея, след като финалът в ШЛ на 28 май противопоставя Реал и Атлетико от Мадрид.

Превъзходство за мърсисайдци беляза първата част от финала, както и три пъти неотсъдената игра с ръка на играчи на Севиля в наказателното им поле.

С гол-красавец на Даниел Стъридж в 35-ата минута Ливърпул поведе с 1:0. 

През втората част обаче се стигна до пълен обрат.

В 19-ата секунда на второто полувреме обаче Кевин Камейро изравни резултата - 1:1.

В 64-ата минута Коке направи пълен обрат за Севиля, който поведе с 2:1.

Севиля почти нокаутира Ливърпул с трети гол в 70-ата минута. От крака на играч на Ливърпул топката отскочи до Коке, който отблизо преодоля Миньоле за 3:1

Преди мача на трибуните на „Санкт Якоб Парк“ възникна напрежение, като се стигна и до сбиване между феновете на двата отбора и полицията. После обаче инцидентът бе туширан.

Първото сериозно положение за гол възникна пред вратата на Севиля в 11-ата минута. Даниел Стъридж отправи слаб удар с глава, а току пред голилинията Даниел Карисо изчисти топката със задна ножица.

Първото по-спорно положение пък беше отново в наказателното поле на испанците, когато топката докосна ръката на Даниел Карисо от Севиля, но реферът от Швеция Ериксон си замълча.

В 25-ата минута Ливърпул създаде нова възможност Адам Лалана намери Даниел Стъридж, но вратарят Давид Сория скъси ъгъла и парира удара на играча на Ливърпул.

Втори случай на игра с ръка в наказателното поле, сега на Адил Рами от Севиля, не бе забелязан и отчетен от съдиите в мача.

В 32-ата минута акробатична задна ножица на Кевин Гамейро отправи топката на сантиметри от вратата на Ливърпул.

В 35-ата минута страхотен фалцов удар на Даниел Стъридж с левия крак сащиса Севиля и красивото попадение направи резултата 1:0 за Ливърпул.

Бърза контра на мърсисайдци в 38-ата минута не завърши с гол, а само с корнер.

В 39-ата минута Ловрен изпрати с глава топката за втори път във вратата на Севиля, но Стъридж, който бе в засада, се опита да играе с топката и съвсем правилно флагът на съдията отчете офсайда.

После за трети път топката срещна ръката на играч на Севиля, а съдията Ериксон си затвори очите.

Остро центриране отдясно на вратата на Севиля, не бе засечено от никого, а и трябваше да бъде вдигната засада.

Първото полувреме завърши с преднина за Ливърпул, но второто започна шеметно за Севиля.

Мариано Ферейра нахлу отдясно още на старта на втората част, премина през краката Морено и подаде на чиста позиция на Гамейро, който не сгреши - 1:1.

Веднага след изравнителния гол Кевин Гамейро можеше да вкара отново, но Коло Туре успя да блокира удара му и изби в корнер.

В 60-ата минута Кевин Гамейро от 5-6 метра разстояние не успя да насочи топката към ъглите и Симон Миньоле изби топката.

Страхотна атака на Севиля в 64-ата минута завърши с голов удар на Коке и испанците стигнаха до пълен обрат - 1:2.

Изобщо през второто полувреме Севиля излезе преобразен и заслужено вкара и втори гол чрез Коке.

Нова опасност създаде Севиля в 69-ата минута, но Криховяк с глава не успя нито да нанесе удар, нито да подаде.

Севиля вкара и трети гол в 70-ата минута, след като топката отскочи от крака на играч на Ливърпул и отиде в краката на Коке, който отблизо направи резултата 3:1 за севилци. Ливърпул протестира за засада, но напразно - такава нямаше.

Това бе всичко във финала - Севиля постигна нов триумф, Ливърпул потъна в сълзи.

ЛИВЪРПУЛ - СЕВИЛЯ 1:3

1:0 Даниел Стъридж 35, 1:1 Кевин Гамейро 46, 1:2 Коке 64, 1:3 Коке 70

ЛИВЪРПУЛ: 22 Миньоле, 2 Клайн, 4 Туре /83-Бентеке/, 6 Ловрен, 18 Морено, 7 Милнър, 23 Джан, 20 Лалана /72-Алън/, 11 Фирмино /69-Дивок Ориги/, 10 Коутиньо, 15 Стъридж. Мениджър - Юрген Клоп.

СЕВИЛЯ: 31 Сория, 25 Ферейра, 3 Рами /76-Колоджейчак/, 6 Карисо, 18 Ескудеро, 4 Криховяк, 15 Н`Зонзи, 23 Коке, 19 Банега /90-Кристофоро/, 20 Витоло, 9 Гамейро /89-Ибора/. Мениджър – Унай Емери.