С невероятен гол на Федерико Бернардески Фиорентина взе ценна победа с 1:0 навън срещу Борусия Мьонхенгладбах в първия 1/16-финален сблъсък помежду им в Лига Европа.

Събитията на „Борусия Парк“ започнаха с очакван щурм на домакините, които успяха сериозно да притиснат и без друго колебливата защита на Фиорентина. Още в 14-ата минута вратарят Чиприан Татарушану блесна с удивително спасяване, като буквално от упор той успя да отрази мощно воле на Торган Азар.

Три минути по-късно левият бранител на Борусия Оскар Венд проби много добре и центрира много опасно по тревата. За късмет на „виолетовите“ всички атакуващи играчи на противника се разминаха, а после кълбото бе изчистено. Основателните претенции на Борусия тук бяха за дузпа, тъй като Макси Оливера атакува в гръб Патрик Херман, който се канеше да засече топката.

Постепенно тимът на Пауло Соуса заигра по-уверено и в 37-ата Матиас Весино опита късмета си с шут от сериозна дистанция. Уругваецът успя да преодолее стража Ян Зомер, а топката профуча на сантиметри в аут покрай десния стълб.

Пет минути преди почивката Ларс Щиндл имаше чудесна възможност да открие в полза на „жребчетата“. Халфът получи във вътрешността на наказателното поле и вложи доста сила в изстрела си, който обаче прелета над вратата.

Този пропуск се оказа ключов, защото в 44-ата Фиорентина откри с фамозно изпълнение на Бернардерски. Италианският национал изпълни перфектно пряк свободен удар на около 25 метра от вратата. Макар той да стреля във вратарския ъгъл, шутът беше толкова добре насочен, че влетя буквално в сглобката – 1:0.

След паузата Борусия продължи да бъде по-активният тим, но италианците затвориха играта и дадоха твърде малко възможности на домакините. Единствената по-чиста ситуация се откри пред Фабиан Джонсън в 61-ата минута, когато американецът шутира неточно покрай десния стълб.

Реваншът е точно след седмица на „Стадио Артемио Франки“ във Флоренция.