Лион надви с 1:0 като гост на "Ещадио до Драгао" Порто в първа осминафинална среща от Лига Европа. Бившият играч на Милан Лукас Пакета се превърна в герой за гостите с гола си в 60-ата минута.

В 11-ата минута нападателят на Лион Муса Дембеле принуди стража на Порто Диего Коща да прави спасяване, а минута по-късно “драконите” отговориха с коварен прехвърлящ удар на Витиня, но вратарят Антони Лопеш успя да избие. В 38-ата минута гостите от Лион пропиляха прекрасна възможност за гол, след като Дембеле и Карл Токо-Екамби си попречиха пред вратата на Диего Коща и в крайна сметка топката не попадна във вратата на “драконите”.

Пет минути след паузата Мусе Дембеле направи пропуск за Лион, като не успя да уцели от близка дистанция противниковата врата. Малко след това Диего Коща спаси опасен удар по земя на Пакета.

В 60-ата минута Лион излезе напред в резултата. Токо-Екамби направи хубав пробив и подаде към Муса Дембеле, който пък чукна топката към намиращия се вдясно от него Лукас Пакета, който изпрати топката в долния десен ъгъл на безпомощния Диего Коща. Интересно за отбелязване е, че първоначално имаше неяснота дали попадението ще бъде зачетено, тъй като се появиха съмнения за засада на Дембеле, но в крайна сметка голът бе признат за редовен.

Броени минути след гола на Лион се стигна до любопитна ситуация в наказателното поле на французите. Лукас Пакета игра с ръка, след като топката първо се удари в крака му. Зад гърба му имаше футболист на Порто, но ситуацията не представляваше непосредствена голова възможност за португалците. След известно колебание реферът Хосе Санчес прецени, че правилното решение в случая е да не отсъжда дузпа.

Дълбоко в добавеното време централният защитник на Порто Шансел Мбемба изпрати топката във вратата на Лопеш, но радостта на “драконите” продължи твърде кратко. Изравнителният гол в 95-ата минута бе отменен поради засада и в крайна сметка Лион удържа ценната преднина преди реванша. Французите сложиха и край на серията от 18 поредни мача без загуба на португалския гранд във всички турнири.