Милан летеше в последните си мачове, а Арсенал се дънеше под път и над път във всички турнири. И всички очакваха "росонерите" да вземат скалпа на английския си съперник, поне в първия мач между тях от 1/8-финалите на Лига Европа на "Сан Сиро". Но не би. 

"Артилеристите" показаха доста по-умна и ефективна игра, вкараха два безответни гола на съперника - 2:0 - и на практика обезсмислиха реванша на "Емирейтс" следващата седмица. Освен, ако момчетата на Дженаро Гатузо не направят едно от футболните чудеса на турнира. 

Всичко в този мач беше решено още преди почивката. Само четвърт час след началото Хенрих Мхитарян откри след помощта и на щастлив рикошет в крака на Леонардо Бонучи. А точно преди почивката Аарън Рамзи на практика сложи точка на спора, поне на "Джузепе Меаца". 

Домакините започнаха мача доста нервно, а това им изигра лоша шега в началото. Първият страхотен шанс се откри за "топчиите" в 8-та минута, но тогава ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. 

Патрик Кутроне и Хакан Чалханоглу обстрелваха крайно неточно вратата на Давид Оспина в минутите след това, за да се стигне до втория страхотен шанс за англичаните, който този път се превърна в гол. 

В 15-та минута Месут Йозил за пореден път се прояви като невероятен подавач, намери Хенрих Мхитарян в наказателното поле, арменецът стреля опасно, но може би в обсега на Джанлуиджи Донарума. Получи се обаче рикошет, който прати топката над ръцете на вратаря и тя се оплете в мрежата за 1:0. 

Тази развръзка скова краката на "червено-черните" още повече. Те атакуваха, държаха топката, но рядко стигаха до чисти ситуации. Джакомо Бонавентура изпусна най-изгодните възможности за тима си, докато Мхитарян и Джак Уилшър не бяха точни за "топчиите". 

До 40-та минута събитията бяха стихнали, но в края на полувремето се развихри истинска буря. Първо в 42-та минута удар на Калъм Чеймбърс летеше опасно към мрежата, но Донарума се намеси и изби. 

Малко след това пък Леонардо Бонучи можеше да изравни, но ударът му с глава след корнер мина на сантиметри над гредата. Последва четириминутно продължение на първата част, в което се случиха доста поразии пред Донарума. 

Първо Мхитарян във втората от допълнителните минути нацели горната греда при ситуация-близнак на тази, от която се разписа по-рано в мача. Но в последната минута на продължението Арсенал нанесе и втория си съкрушителен удар. 

Тогава отново Месут Йозил показа доза гениалност и намери Аарън Рамзи зад защитата, той преодоля Донарума и хладнокръвно прати топката в опразнената врата, за да оформи крайното 2:0 още преди почивката. И до голяма степен да предреши крайния изход от този двубой като цяло. 

След почивката Милан продължи да е по-активен и да търси попадението, с което поне да върне интригата до някаква степен. Никола Калинич, Сусо и Андре Силва обаче колкото и да обстрелваха Оспина, така и не можаха да го затруднят сериозно. 

Натискът на "росонерите" беше умело париран в метрите около наказателното поле и в крайна сметка те се отчетоха със само един точен удар към противниковата врата и това нямаше как да не предопредели загубата им. 

До края на мача Бонавентура и Калинич пропиляха изгодните шансове за тима си, а Мохамед Елнени и Калъм Чеймбърс пък не се възползваха от шансовете пред лондончани и така повече голове в този мач не паднаха. 

Развръзката до голяма степен изглежда предрешена и по всичко изглежда, че класирането на "артилеристите" за четвъртфиналите ще бъде узаконено следващия четвъртък в Лондон.