Отборът на Арсенал постигна много ценна победа в първия полуфинален мач в Лига Европа срещу Валенсия, надделявайки с 3:1 над испанския тим след пълен обрат в Лондон. Първо Муктар Диакаби откри резултата за „прилепите” с гол в 11-ата минута, но седем по-късно Александър Лаказет вдигна на крака трибуните на стадиона на „топчиите”, завършвайки образцова атака. След 25 минути игра пък Лаказет вкара своя втори гол, носейки пълния обрат за домакините.

През втората част гостите бяха много по-активният отбор, но въпреки това не успяха да отбележат гол, напротив, Валенсия дори инкасира трето попадение, след като Пиер-Емерик Обамеянг се разписа в 90-тата минута от мача. По този начин реваншът на 9-и май във Валенсия ще дойде в прекрасно настроение за Арсенал, като испанският тим ще трябва да търси отбелязването на поне два чисти гола, за да продължи към финала в Баку. Факт е, че в полуфиналите в Шампионска лига и Лига Европа има четири английски тима, като само отборът на Арсенал успя да надвие опонента си в първите мачове.

В другия полуфинален мач Айнтрахт Франкфурт и Челси не успяха да се победят, завършвайки 1:1 на "КомерцБанк Арена".


Мениджърът на Арсенал Унай Емери прави три промени на фона при поражението от Лестър Сити за първенство. Месут Йозил стартира от първата минута, а Алекс Иуоби отсъства. Промени има и в защитата, като Лоран Косчелни ще играе, докато Матео Гендузи е предпочетен пред Лукас Торейра в халфовата линия. Хенрих Мхитарян е оставен на пейката.

Марселино прави четири промени за Валенсия след шоковата загуба от Ейбар през уикенда. Даниел Вас, Феран Торес, Кевин Гамейро и бившият „топчия” Франсис Коклен са аут, докато Кристиано Пичини, Езекиел Гарай, Муктар Диакаби и Карлос Солер ще започнат, като постройката на „лос че” изглежда, че ще е 3-4-3.

 

В осмата минута Валенсия стигна до първия голям шанс в мача. Дани Парехо центрира вляво за Родриго, който бе на чиста позиция и върна успоредно за Карлос Солер, но халфът на валенсианците отпрати топката над напречната греда на Петър Чех. Валенсия поведе в резултата срещу Арсенал три минути по-късно. Тогава „лос че” изпълниха ъглов удар, а топката бе пратена на втора греда за Родриго. Нападателят на Валенсия върна топката от другата страна на вратата на Чех, където Диакаби я прати с глава в опразнената врата – 1:0 за Валенсия.

Миг по-късно отбраната на Арсенал рискува страшно много да допусне втори гол. Петър Чех трябваше да отразява удар от далечна дистанция, боксирайки топката, а Ейсли Мейтланд-Найлс я върна леко към вратаря. Там Гедеш намери пътя да я атакува, но за негово съжаление отлетя над напречната греда.

Авансът на гостите се задържа едва седем минути, след като в 18-ата минута Александър Лаказет изравни. Именно той пусна пас за Пиер-Емерик Обамеянг, а габонецът се стрелна напред, задминавайки Ронкалия. Все пак Оба-Оба изчака подкрепата на съотборници, след като вече бе вътре в наказателното поле и пусна по земя за Лаказет, който с удар по земята изравни резултата – 1:1.

47 снимки

В 22-ата минута Арсенал можеше да стигне до пълен обрат след солов рейд на Обамеянг отляво. Габонецът отправи крив диагонален удар, вместо обаче да комбинира с други трима негови съотборници, които бяха непокрити в наказателното поле. В 25-ата минута лондончани стигнаха все пак до пълния обрат. Месут Йозил достави феноменален пас отляво за Лаказет, който бе „забравен” от Ронкалия и с глава отправи удар. Нето отрази някак топката, но тя влезе изцяло във вратата, а реферът Клеман Тюрпен показа центъра след съвета от часовника на ръката си.

В 33-ата минута „топчиите” стигнаха до същата ситуация, както и при втория гол. Месут Йозил отляво видя с дълъг диагонален пас Пиер-Емерик Обамеянг, който я „взе” от въздуха и отправи удар, който обаче премина над вратата на гостите след контакт с тревата. Постепенно темпото на мача в Лондон се поуспокои, като все пак по-активния отбор бе този на Арсенал, след като хората на Марселино продължиха да играят стъписано след допуснатия обрат.

Втората част стартира с чудесна индивидуална техника от Родриго, който напредна отдясно и подмина "на шега" през Сократис. Нападателят на Валенсия можеше да стреля по диагонала, но прецени да търси встрани Гонсало Гедеш, но Шкодран Мустафи се намеси добре и изчисти топката в ъглов удар, предотвратявайки сигурен гол за "прилепите".

Натискът на гостите продължи през втората част и Пичини намери начин да центрира за Родриго в 55-ата минута, за да може Лоран Кошчелни да се намеси в сетния миг и да спре възможния удар на нападателя на „лос че”. Категорично в първия четвърт час на второто полувреме гостите бяха далеч по-амбицираният тим, като Арсенал предпочиташе да атакува на контраатака, нещо което обаче не се случваше често за хората на Унай Емери. Именно след такава дойде първата ситуация за гол на Арсенал, след като Обамеянг бе намерен с центриране в наказателното поле и опита труден изстрел от воле, но нито уцели топката, нито вратата, а всичко на всичко фаулира Габриел Паулиста.

В 67-ата минута Арсенал бе ужасно близо до това да покачи резултата, но пълен провал пред вратата претърпя вкарали два гола за отбора в мача – Александър Лаказет. Френският нападател бе оставен непокрит на не повече от шест метра разстояние от Нето, а той овладя топката и стреля отблизо. Реакцията на бразилския вратар на Валенсия бе брилянтна и отби топката с крака, след което куп тела от отбраната на Валенсия спря опита за добавка на Лаказет. Миг по-късно Дани Парехо видя прекрасно Кевин Гамейро, който напредна вдясно, но Петър Чех побърза да затвори коридора към вратата си и с крак отклони топката в ъглов удар.

В 82-ата минута добра комбинация между Гамейро и Вас можеше да се превърне в гол, но ударът от въздуха на първия излета на втория етаж в трибуните на "Емирейтс". Седем по-късно Александър Лаказет отправи удар от средна дистанция и след рикошет в гърба на бранител на гостите топката стана много трудна за улавяне от Нето, но той боксира. Секунди по-късно Арсенал стигна до трети гол. Сеад Колашинац вдигна топката отляво на втора греда за Обамеянг, а габонският нападател на "артилеристите" стреля от въздуха и прати топката за трети път във вратата на Нето - 3:1. Това е и петият гол за Оба-Оба в Лига Европа през този сезон. По този начин Арсенал е "на една крачка" от финала в Лига Европа, който ще се изигра е в азербайджанската столица - Баку.

АРСЕНАЛ - ВАЛЕНСИЯ 3:1

0:1 Муктар Диакаби (11')

1:1 Александър Лаказет (18')

2:1 Александър Лаказет (25')

3:1 Пиер-Емерик Обамеянг (90')

Стартови състави:

Арсенал: Чех, Мейтланд-Найлс, Мустафи, Сократис, Косчелни, Колашинац – Гендузи, Джака, Йозил – Обамеянг, Лаказет

Валенсия: Нето – Пичини, Гарай, Габриел, Диакаби – Гайа, Солер, Парехо - Ронкалия, Гедеш, Родриго