Олимпик Марсилия постигна най-големия си евро успех от 2012-та насам, след като отстрани Атлетик Билбао и се класира на четвъртфинал в Лига Европа.

Марсилци се наложиха за втори път над този съперник, с 2:1 в Билбао, и след 3:1 на свой терен не оставиха съмнение, че заслужават мястото си в Топ 8 след общото 5:2.

За първи път Олимпик успя да се справи като гост в Испания и да измъкне победа, а така взе и реванш от Атлетик за отпадането преди две години на 1/16-финал в турнира.

И на реванша Марсилия бе далеч по-убедителният отбор, докато домакините през цялото време се поддаваха на нервите.

Атлетик имаше достатъчно положения за гол, но трудно намираше очертанията на вратата на Стив Манданда.

Първият шанс за Марсилия се откри в 7-та минута пред Лукас Окампос, който отправи мощен удар от движение от десетина метра, но стражът на Атлетик отрази.

Неприятностите за Атлетик започнаха в средата на първото полувреме, когато заради контузия принудително напусна Микел Рико.

В 26-та минута най-после Ариц Адурис стигна до голова възможност за Атлетик, но ударът му с глава не намери очертанията на вратата.

В 36-та минута Марсилия стигна до своето, след като страхотен рейд на Димитри Пайет му позволи да влезе в пеналта и да бъде фаулиран там, за да спечели дузпа. Самият Пайет реализира наказателния удар за 1:0 в полза на французите, които направиха с това и огромна крачка напред.

В 40-та минута Атлетик поиска дузпа за игра с ръка на Адил Рами в наказателното поле, но не получи такава. Иняки Уилямс с глава можеше да изравни минута по-късно, но ударът му мина на сантиметри от вратата.

Дъждът в Билбао се усилваше с всяка минута, а в 50-та домакините пак пропуснаха да изравнят, като техничен удар на Иниго Кордоба прелетя точно над напречната греда.

Вместо това, Марсилия пак покоси Атлетик, в 52-та минута, с удар от ъгъла на наказателното поле на Лукас Окампос. Той премина между двама, нагласи си топката и стреля мощно в противоположния ъгъл на вратата за 0:2.

Идентичен пропуск на този на Кордоба направи Адурис в 60-та минута, но вратата на Марсилия остана непробиваема.

Стив Манданда направи звездно спасяване в 72-та минута, след пряк свободен удар на Ечеберия. Две минути след това обаче Иняки Уилямс успя да добута топката в мрежата за 1:2, след като тя се отби в Адурис и падна в краката му след центриране отдясно.

Почти веднага след почетното попадение звездата на баските Ариц Адурис си изпроси втори безумен жълт картон в двубоя, и логично бе изгонен.

Финалните 10-15 минути се доиграваха, за да се поздрави Олимпик с крайния успех, две победи над Атлетик и място на четвъртфиналите на Лига Европа.