РБ Лайпциг направи огромна крачка към осминафиналите на Лига Европа, след като в първи мач от 1/16-финалите победи италианския гранд Наполи с 3:1 като гост.

Неаполитанци са лидер в Серия А и изглежда ще водят голяма битка за титлата, което прави и участието в Лига Европа второстепенно за тях. Това си пролича и от стартовия състав на Маурицио Сари, в който преобладаваха имена на доста футболисти, които рядко получават много игрово време.

В същото време Ралф Хазенхютъл бе заложил на всичко най-добро и в крайна сметка по-голямата класа на терена от страна на германците даде своето отражение в категоричния успех, на практика осигурил и мястото в следващия етап за втория от изминалия сезон в Бундеслигата.

Това обаче не се случи толкова лесно, колкото предполага резултатът. През първото полувреме Лайпциг създаде по-добрите шансове, но 100-процентови възможности липсваха и очивката дойде при 0:0.

Домакините откриха в 52-ата минута, след като Марко Рог намери Адам Унас, той навлезе в наказателното поле и с диагонален удар в далечния ъгъл реализира за 1:0.

Отговорът обаче бе много бърз и в 61-ата минута Тимо Вернер изравни. Той получи добър пас в наказателното поле от Кевин Кампъл, пое си топката и използва пролуката, за да я отправи във вратата на съперника.

В 71-ата минута Лоренцо Инсиние, който влезе в игра вместо Марек Хамшик в 53-ата минута, пропусна идеален шанс за втори гол, а заслуга затова имаше и вратарят Петер Гулаши.

3 минути по-късно Лайпциг стигна до пълен обрат. Юсуф Поулсен бе изведен прекрасно в предни позиции, след което правилно реши да играе с Брума и за португалеца остана да вкара в опразнената врата.

И този резултат устройваше германците, но в добавеното време те се възползваха от опита на Наполи за изравнителен гол и създадоха много бърза контра. При нея Емил Форсберг напредна с топката, след което подаде към Вернер, за когото не бе проблем с прецизен удар да вкара втория си гол в двубоя и да оформи крайното 3:1.

Реваншът е след седмица в Лайпциг и в него РБ ще  има наглед лесната задача да запази преднината си срещу лидера в Серия А, чиито мисли са насочени към битките по италианските терени.