С два гола на Хари Кейн английският Тотнъм Хотспър спечели с 2:0 срещу хърватският шампион Динамо Загреб в първи 1/8-финален мач между двата тима от турнира Лига Европа. Английският нападател заби по един гол в двете полувреме във вратата на Ливакович, след като се разписа в 24-ата минута на празна врата, а двадесет преди края удвои актива на „шпорите” и спомогна на лондончани да спечелят първия мач. Лошата новина за Жозе Моуриньо е, че Кейн напусна с контузия в лявото си коляно, което бе третирано с лед веднага след излизането му и не се знае какво ще е състоянието на стрелеца за следващите мачове.

Динамо, от своя страна, не успя да затрудни кой знае колко именития си опонент, като отборът се опита да се защитава добре, но не успя да не допусне голове. Също така хърватите спряха серията си от шест поредни мача в европейския турнир, в който побеждаваха. Реваншът на „Максимир” е идната седмица, на 18-и март.

За Тотнъм предстои голямото градско дерби – срещу Арсенал, идния уикенд, докато Динамо Загреб гостува на хърватския Вараждин от местната Първа лига.


Мачът стартира в много добро темпо, а първи шанс да открие имаше Динамо Загреб. Бруно Петкович получи извеждащ пас и подмина Серж Орие и продължи за Оршич. Той шутира, но прекалено анемично и топката попадна в ръцете на Лорис. В десетата Али и Орие комбинираха преди топката да стигне до Кейн в наказателното поле на Динамо. Стрелецът опита да намери на далечната греда с пас Хюн-мин Сон, но се случи рикошет в тялото на Теофил-Катерин и топката прелетя опасно над напречната греда на Ливакович.

В 24-ата минута тимът от Хърватия се пропука в средата на своята защита. Дейвис комбинира с Ерик Ламела и направи рейд през средата към наказателното поле на Ливакович. Последва удар с левия крак на аржентинеца, който удари греда, но топката попадна в краката на Хари Кейн, който нямаше как да сбърка на празна врата и откри - 1:0.

До края на полувремето Тотнъм взе напълно инициативата и принуди загребчани да се защитават току пред наказателното си поле. „Шпорите” разнообразяваха нападенията си, като атакуваха и по фланговете, и през средата, но отбраната на Динамо не се пропукваше и минималният пасив за гостите се запазваше.

В самото начало на второто полувреме Майер препъна Танги Н'Домбеле в наказателното поле на Динамо Загреб със закъсняла намеса, а реферите преразгледаха ситуацията чрез ВАР. Нидерландският рефер Сердар Гьозобуюк обаче не бе посъветван от своите колеги в "стаичката" и играта продължи по план.

След точно час игра отбраната на лондончани се провали категорично, но офанзивният футболист на хърватите Петкович не успя да накаже грешката на "шпорите". Той получи извеждащ пас вляво и стреля диагонално, ала встрани от вратата на Юго Лорис - аут. Четири по-късно Ливакович направи спасявани секунди след влизането като резерва на Стивън Бергвайн, който можеше да се разпише след центриране от друг резервен футболист за срещата - Гарет Бейл.

Двадесет минути преди края Тотнъм удвои резултата. Н'Домбеле направи страхотен диагонален пас вдясно към Серж Орие, който от наказателното поле намери вътре Хари Кейн. Англичанинът финтира на няколко пъти Теофил-Катерин, като бранителят не успя да противодейства на стрелеца по никакъв начин и Кейн с диагонален шут матира Ливакович  - 2:0.

Секунди по-късно пък Бергвайн шутира много мощно, но и много неточно посока вратата на хърватския шампион. В последните секунди на мача Динамо Загреб се измъкна от допускане на трети гол. Бергвайн центрира много добре отляво към далечната греда за Гарет Бейл, който протегна левия си крак и стреля от малък ъгъл, но в страничния стълб на Ливакович и пропусна да направи резлтатът класически. Секунди по-късно Винисиус атакува мощно отдясно и шутира, но отново стражът на Динамо се намеси и това бе последният по-интересен момент от Северен Лондон - пета поредна победа във всички турнири за Тотнъм.

Така Тотнъм постигна добър солиден турнирен резултат и гледа с увереност към реванша в Загреб. Динамо пък ще му е нужно да направи сериозен подвиг на свой терен, ако иска да продължи напред в турнира.

Тотнъм Динамо Загреб

източник: Sofascore.com


FT / ТОТНЪМ 2:0 ДИНАМО ЗАГРЕБ

1:0 Хари Кейн (24)

2:0 Хари Кейн (70)

Стартови състави:

Тотнъм: Лорис – Орие, Дайър, Санчес, Дейвис – Сисоко, Ндомбеле – Али, Ламела, Сон – Кейн

Динамо Загреб: Ливакович – Леовац, Теофил-Катерин, Лауритсен, Ристовски – Ивнушец, Адеми, Якич, Майер, Оршич, Петкович