Тимоветена Истанбул Башакшехир и Рома се класираха за 1/16-финалите в Лига Европа от група “J” след инфарктни срещи от последния шести кръг. Турският тим изпълни тежката задача да надвие лидера в Бундеслигата Борусия Мьонхенгладбах като гост с 2:1 с победен гол в последната минута на редовното време, с което освен всичко финишира на първа позиция. Това стана факт, след като в другата среща Рома не успя да надвие Волфсбергер на “Олимпико” - 2:2.

Реми щеше да е достатъчно за Гладбах да продължи напред и всичко вървеше добре, след като в 33-ата минута Маркюс Тюрам изведе германците напред - 1:0. Минута преди почивката обаче вратарят на Борусия Ян Зомер допусна много лек гол след далечен изстрел на Ирфан Кахведжъ. Само преди няколко дни стражът на “жребците” направи същото и срещу Байерн (Мюнхен) в германския елит, но тогава поне успя да спре кълбото на милиметри от преминаването му на голлинията.

През втората част и двата тима преследваха победата с всички сила, а драмата остана за края. В 87-ата Аласан Плеа пропусна от 2-3 метра с глава. Така дойде 90-ата минута, в която Енцо Кривели реализира за Башакшехир.

Веднага след това Тюрам стреля в гредата, а малко по-късно топката срещна ръката на играч от турския отбор в наказателното поле, но съдията не отсъди дузпа.

В Рим също имаше много напрежение. Стартът беше вихрен с три гола до 19-ата минута. Диего Пероти отбеляза за Рома от дузпа в 7-ата, а в 10-ата съотборникът му Алесандро Флоренци си вкара автогол. В 19-ата Пероти се отличи отново с асистенция към Един Джеко за 2:1.

Отборът на Волфсбергер, който играеше само за честта си, беше на косъм от ново изравняване в 47-ата, когато удар на Шон Вайсман се отби в гредата. И все пак същият Вайсман намери пътя към мрежата на “джалоросите” - 2:2 в 64-ата минута. Това се оказа и последното попадение.