Челси постигна много труден успех с минималното 1:0 при визитата на Славия Прага на „Синобо Стейдиъм“ в първия четвъртфинален мач от Лига Европа. Победното попадение за „сините“ реализира Маркос Алонсо в края на срещата. С този успех лондончани взеха добър аванс преди реванша на „Стамфорд Бридж“ и са на крачка от класиране за полуфиналната фаза на турнира.

Мениджърът на Челси Маурицио Сари направи доста промени по своя състав, като даде почивка на Давид Луис, Еден Азар, Рубен Лофтъс-Чийк, Н‘Голо Канте, Емерсон Палмиери и Гонсало Игуаин.

Домакините създадоха първата опасност в срещата във 2-та минута. Мирослав Щох центрира от фаул в наказателното поле на Челси, където Симон Дели бе оставен непокрит и стреля с глава, но встрани от левия стълб на вратата на Кепа Арисабалага.

Петр Севчик отправи удар от границата на наказателното поле на Челси в 21-та минута, но Кепа Арисабалага не бе затруднен и спаси.

Челси пропусна страхотна възможност да поведе в резултата в 25-та минута. След много добра комбинация топката попадна в Уилиан, който финтира един футболист на Славия, след което стреля, но кълбото срещна напречната греда на вратата на Коларж.

До края на първото полувреме нито един от двата отбора не успя да създаде нещо опасно пред, която и да е от двете врати.

Челси промени значително начина си на игра през второто полувреме.

Уилиан центрира от корнер в наказателното поле на Славия Прага в 59-та минута, където се получи разбъркване, а Дели се наложи да изчиства в корнер.

Уилиан центрира от корнер в наказателното поле на Славия в 60-та минута, след което топката попадна в Антонио Рюдигер отправи много опасен удар, но Коларж спаси.

Само няколко секунди по-късно Уилиан остана сам срещу Коларж в наказателното поле на Славия, но стреля от малък ъгъл и вратарят на чешкия отбор успя да спаси.

Уилиан центрира от корнер в наказателното поле на Славия в 63-та минута, след което Рюдигер стреля с глава, но в аут.

Славия Прага пропусна страхотна възможност да поведе в резултата в 69-та минута, когато Траоре направи много добър пробив, след което стреля от дъгата на наказателното поле на Челси, но Кепа Арисабалага спаси и изби в корнер.

Кепа Арисабалага се намеси решаващо в 70-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Челси, испанският вратар в последния момент се намеси и изби в корнер.

Славия Прага създаде отново напрежение в наказателното поле на Челси в 80-та минута, когато Борил отправи хубав удар, но Арисаблага отново бе на мястото си и спаси.

Единственият гол в срещата падна в 86-та минута. Челси стигна до победата след комбинация между Уилиан и Маркос Алонсо. Бразилецът буквално сложи топката на главата на испанеца, който след това я насочи във вратата на Коларж.

Така Челси взе аванс от един гол преди реванша на „Стамфорд Бридж“, който е след седмица.

Славия Прага – Челси 0:1

0:1 Маркос Алонсо 86'

Славия: 1. Коларж – 5. Куфал, 13. Нгадио-Нгаджуи, 19. Дели, 18. Борил – 27. Траоре, 33. Крал – 28. Масопуст, 23. Севчик, 17. Щох – 9. Оляинка

Челси: 1. Арисабалага – 28. Аспиликуета, 27. Кристенсен, 2. Кристенсен, 3. Алонсо – 8. Баркли, 5. Жоржиньо, 17. Ковачич – 11. Педро, 18. Жиру, 22. Уилиан

Съдия: Феликс Цвайер (Гер)

Стадион: „Синобо Стейдиъм“